Jojo-testikkel

Spørsmål

Min høyretestikkel har en tendens til å trekke seg opp mot (ikke "inn i") magen når jeg strammer musklene i bukpartiet. Det kjennes også ut som om de "trådene" som holder høyre testikkel på plass er mye tynnere enn de som holder venstre. Jeg har hørt om noe som heter "jojo-testikkel" Jeg lurer på hva dette er, og evt om jeg bjør gjøre noe mot det? Jeg har også ved anstrengelse smerter i testikkel/lyskeområdet (greier ikke å avgjøre hvor smertene sitter). Disse smertene er fullstendig borte når jeg har slappet av lenge (f.eks etter en natts søvn). Jeg er bekymret for hva dette kan være. Dette er fjerde gangen jeg stiller samme spm. her, så jeg hadde satt svært stor pris på om dere hadde svart! På fohånd takk!

Mann, 20 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er bra at du ikke gir deg, vi får svært mange spørsmål her hver dag, og har dessverre ikke kapasitet til å svare på alle.

Testiklene dannes i fosterlivet inne i magen, og vandrer ned gjennom en kanal i lysken til pungen. Hos noen kommer ikke testiklene helt ned, og hos andre kan de vandre litt opp og ned, slik som hos deg, dette kalles helt riktig jojo-testikkel. I utgangspunktet er ikke dette noe å bekymre seg for, med mindre testikkelen går helt inn. Testiklene bør ligge helt nede i pungen, der er temperaturen mest optimal for dannelse av sædceller.

En testikkel som legger seg i lysken kan også være øm på grunn av trykk når man feks sitter. Det kan være det du kjenner.

Hvis testikkelen plager deg eller gir deg smerter, er det en smal sak å feste den i pungen, inngrepet gjøres (heldigvis) i bedøvelse.