Jetlag

Spørsmål

Jetlag

Kan man gjøre noe for å unngå at man får jetlag?

Mann, 26 år

Svar

Jetlag er en ufarlig tilstand, men kan føre til at noen av feriedagene og dagene etter hjemkomst blir ødelagt av slapphet/tretthet, søvnløshet, manglende konsentrasjonsevne og irritabilitet. Årsaken til plagene er at kroppens naturlige døgnrytme (stoffskifte, hormoner, kroppstemperatur, søvnrytme) ikke stemmer med den lokale tid, når man forflytter seg over fire tidssoner eller mer. Det er særlig reiser fra vest til øst som gir problemer. Det tar nesten en uke før man er helt i gjenge, så om man planlegger en ferie så langt borte bør man ha minst to (helst tre eller fire) uker til rådighet.

Av generelle råd gjelder: drikk rikelig under flyreisen, men ikke kaffe og alkohol. Uttørring gir de samme symptomer som jetlag.

Planlegg søvn opplegget, her er et eksempel som passer for reiser til Sørøstasia, 6-8 timers forskyvning:

Ved reise fra vest til øst: prøv å legge deg til å sove for natten så tidlig som mulig, f. eks kl 19. Ta en liten formiddagslur når du kommer frem, og hold deg så våken til det er passe sengetid, lokal tid.

Ved reise fra øst til vest: Velg om mulig et fly som går sent om kvelden. Du får da en lang (kanske 12 timer) natt, og prøv å sove så mye som mulig. Når du kommer frem kan du gå tidlig til sengs, og få deg en ny lang natts søvn.

Sørg for å få mye dagslys om dagen, det er sollyset som gjør at vår biologiske klokke stilles til lokal tid.

Noen har anbefalt å bruke kortvirkende sovemedisiner. Det kan kanskje korte flyreisen, men gjør neppe jetlaget mindre. Melatonin er et hormonpreparat som kan gjøre at man fortere kommer i gjenge. Men jeg liker ikke å klusse med hormoner, og stoffet skal kunne påvirke pubertetsutviklingen, så jeg vil i alle fall ikke anbefale barn og ungdom å bruke det.