Jet lag og Melatonin

Spørsmål

Etter en reise til Mexico fikk jeg og min venninne ekstreme søvnproblemer. Vi er vant til å reise, både østover og vestover og trodde oss fri for den slags trivialiteter. Begge har vi hørt om dette problemet før, og rådene går på å bruke noe som heter Melantonin. Finner ikke noe om det på nettet. Hva er det og kan det brukes uten bivirkninger?

Kvinne, 41 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Melatonin er et hormon, som ikke er å få kjøpt i Norge, men som fås kjøpt som kosttilskudd i USA. Det skal kunne gi en forkortet tid før man gjenvinner døgnrytmen igjen, men dokumentasjonen er så som så. Jeg har prøvd jet lag både med og uten Melatonintilskudd, og har ikke merket forskjell. For øvrig liker jeg dårlig å gi medisiner til friske folk (unntatt vaksiner), og i hvert fall ikke å klusse med hormoner. Stoffet skal kunne påvirke pubertetsutviklingen.

Du kaller det ekstreme søvnproblemer. Det vanlige er at man er ute av lage i en uke. Det er alltid lurt å legge opp ferien slik at man ikke må gå på arbeid en dag eller to etter at man har kommet hjem. Unngå kaffe og alkohol etter hjemkomst, og legg deg tidlig, slik at du kan sove flere timer per døgn enn vanlig.