Jeg vil bli lavere!

Spørsmål

jeg er en jente på 17 år snart 18 som syntes jeg er for høy..Jeg veier nesten 70kilo og er 175cm høy! Alle mine andre venner er mye lavere enn meg og det gjør meg ganske deprimert. Jeg vet at jeg kan vokse mer enn det jeg er nå. Jeg hørte at det fantes medisiner som kan gjøre enn lavere,er det sant? Om ja,hvilken? Hva er bivirkene? Og hvordan får man tak i det!

Hilsen en som vil bli lavere (jente 17)

Kvinne, 17 år

Svar

Hei!

Jeg synes ikke du skal være lei deg for at du er høy, tvert imot synes mange at en lang kropp er fint og er slett ikke lei seg for at de er høyere enn andre. Hvis det er høyden på vennene dine som er problemet kan det godt hende at det forandrer seg med tiden, sannsynligvis vil noen av disse også vokse og bli lengre. Du er ikke overvektig og 175 cm er tross alt ikke noen abnorm lengde. Noe høyere kan du nok bli, men den største veksten er nok unnagjort.

Det finnes ikke medisiner som gjør deg lavere. Imidlertid kan man ved hjelp av røntgenbilde av en hånd avgjøre om det er mye vekstpotensiale igjen og om man ligger foran eller etter normal utvikling.

Hvis vekstsonene i hånden indikerer at det er mye lengdevekst igjen kan man gi medisiner som stopper eller bremser veksten, men du vil aldri bli lavere enn det du er nå.

En slik vurdering må gjøres av en erfaren barnelege og det vil også høre med å gjøre en total hormonell vurdering.

Er du svært bekymret for dette kan du kontakte fastlegen din, forøvrig vil jeg råde deg til å utnytte det fortrinn du har ved å være lang og akseptere og bli glad i den du er, ikke prøve å bli noe annet.

Lykke til!!