Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg sovner med barna klokka sju på kvelden.

Spørsmål

Jeg er en 42 år gammel kvinne, normal bmi, ingen sykdommer jeg vet om. Jeg har 3 aktive barn under 12 år, som jeg har 75% av tiden (faren har dem 25%). Jeg har full jobb. Jeg er energisk gjennom dagen, men når jeg skal legge barna er det som om batteriet mitt er helt flatt. Jeg sovner som regel sammen med dem kl 19-20 på kvelden, og sover til de våkner rundt 0530-0630. Jeg skulle ønske jeg kunne hatt mer energi på kvelden når de har lagt seg, til å pusle med mitt. Men det er helt umulig. Jeg er så TRØTT! Er dette normalt? Er det noe jeg mangler kanskje, som jeg kan teste hos legen? Jeg har et normalt kosthold. Trener sjelden men flyr mye rundt og rydder og leker pga barna. De få dagene jeg ikke jobber pga avspasering eller ferie tar jeg en «arbeidsdag» hjemme, og er kjempeeffektiv. Men de dagene jeg har vært på jobb orker jeg nesten ikke rydde av bordet en gang på ettermiddagen. Er det noe jeg kan gjøre? Tar tran og sanasol. Hilsen trøtt dame.

Svar

Hei.

Jeg kan bekrefte at usedvanlig mange mennesker vil nikke meget gjenkjennende til den beskrivelsen der, i hver minste detalj. Dette synes jeg er en meget presis beskrivelse av hvordan det er å være småbarnsforeldre i full jobb, og en realistisk hverdagsbeskrivelse.
Jeg tenker egentlig helt motsatt her: Hvordan i all verden skulle du kunne tenke deg at du IKKE skulle bli så trøtt av å stå opp 0530, være i full jobb OG ha ansvaret for 3 barn når du kommer hjem? Det må da være den mest perfekte oppskrift på å bli skikkelig trøtt ?
Du spør om dette er normalt, og det er det i aller høyeste grad. Jeg gjetter på at dersom du gjorde en spørreundersøkelse blant "folk flest" i samme situasjon, så er det nok langt vanligere å ha det slik, enn å ikke ha det slik.

Men samtidig kan jeg jo naturligvis ikke fastslå med 100% sikkerhet via internett at ikke du f.eks. kan mangle et vitamin, ha lavt stoffskifte eller blodprosent eller andre medisinske grunner til økt trøtthet, selv om jeg ikke tror det.
Derfor er det ingenting i veien for å ta en tur til legen din for å tilse at alt er som det skal, for det ville jo være unødvendig å overse enkle tiltak som kunne hjelpe deg.

Du spør om det er noe du kan gjøre. Da tenker jeg følgende: Dersom legeundersøkelse viser at du er i behov av et eller annet tiltak, et vitamin, en medisin, et eller annet, så er det riktig og viktig.
Men dersom det konkluderes med at du er aldeles frisk, men "vanlig trøtt slik som alle andre", så ser jeg ikke helt at der er noen medisinske tiltak som kan hjelpe deg. Da handler det kanskje mer om livskunst enn om medisin: Det å akseptere at du er menneske og "trøttbar", kanskje trappe ned litt på forventninger til deg selv, kanskje begynne å like og å verdsette å få sovne samme med barna osv.

Håper at du har fått svar på dine spørsmål og litt perspektiver her, og start det hele med en runde hos fastlegen for ordens skyld, for å konstatere at du er frisk. Det er ytterst sjeldent at det er medisinske grunner til slik trøtthet som du beskriver her. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-