Jeg har bulimi

Spørsmål

Bulimi light.
Over en periode på 15 år har jeg kastet opp mat i perioder. Tidlig i tyveårene hadde jeg et par perioder hvor dette tok mye tid og oppmerksomhet, men ellers har dette vært et supplement til slankling/trening for å holde vekten. Det dreier seg sjelden om overspising, som regel skjer dette bare når jeg har spis mye. I perioder på opp til ett år av gangen, har jeg ikke benyttet metoden i det hele tatt. Jeg har alltid hatt stabilt humør/psyke, jeg har mine utfordringer, men jeg tror ikke jeg har det værre enn folk flest. Jeg er nå i slutten av tredveårene,etablert med familie og jobb, og har standardisert på et relativt sunt kosthold i ukene, kaster kun opp 2-3 ganger per helg for ikke å legge på meg. Jeg føler ikke at dette er en sykdom, men en bevisst, praktisk løsning for slanking som fungerer for meg. Jeg har det siste året vært plaget av magesmerter som min lege mener er gastritt. Jeg har også fått en gjenstridig sopp på tunge/munnhulen som jeg ikke blir kvitt selv etter flere runder med mykostatin. Jeg mistenker at det er en sammenheng her? Jeg har hele tiden tenkt at alle bivirkninger som listes opp i sammenheng med bulimi ikke gjelder meg siden jeg ikke er fulltidsbulemiker. Saltbalanse og hjertetrøbbel f.eks. Jeg er alikevel litt skremt av siste års helsetrøbbel, siden jeg tidligere sjelden har vært syk eller plaget med noe som helst. Jeg har ikke tatt dette opp med min fastlege, siden jeg regner med at hun vil anbefale meg å slutte med dette, noe jeg ikke har lyst til i frykt for å bli fet og ulykkelig. Jeg har nemlig ikke mye viljestyrke. Stemmer mine mistanker? Har jeg rett i at jeg er fritatt for sideeffekter ved bulimi siden jeg spiser normalt og beholder maten bortsett fra fredag og lørdag kveld?

Kvinne, 37 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
Takk for ditt brev.

Først og fremst, anser vi det ikke som normalt å kaste opp ukentlig. Vi tenker bulimi med én gang oppkast skjer under motivasjonen av å regulere vekt. Bulimi defineres av Finn Skårderud som "overspising med etterfølgende renselse". Du nevner at du ikke overspiser.

Men overspising kan være alt fra tre-fire brødskiver til flere timers spising og "matorgier". Hvis du tenker på det sistnevnte er det kanskje grunnen til at du ikke anser deg selv som bulimiker? Eller kanskje som du selv nevner at du har "bulimi light" fordi du kaster opp men ikke med bakgrunn i overspising?

Uansett utfall så har du et problem som du burde ha oppsøkt behandling for for lenge siden.

Vi ser helt klart en sammenheng mellom gastritten og din oppkastproblematikk. Både øsofagitt og gastritt er relativt utbredt hos bulimipasienter. Når det gjelder andre symptomer tenker vi at selv om man har noen kardinalkjennetegn, er alle pasienter forskjellige. Noen har elektrolyttforstyrrelser, andre ikke, men det henger nødvendigvis ikke sammen med hvor mye man kaster opp. Kosthold, livsstil, fysisk aktivitet spiller også inn på om man utvikler slike symptomer.

Og kanskje du har det i mer hektiske oppkastperioder. Således kan man selvfølgelig ikke bekrefte ditt spørsmål om hvorvidt du er fritatt for sideeffekter.

En annen ting er at man ofte tenker på en person som har en diagnose som veldig syk. Vårt inntrykk er at dette også gjelder deg. Du anser deg ikke som "en av dem". Allikevel tenker du ikke på at man ikke kan se på andre heller om de har bulimi eller ikke, 9 av 10 er som regel normalvektige og fungerer i dagliglivet uten at andre kan merke at noe er galt - men kaster opp i det skjulte. Er du da så forskjellig som du tror fra de andre bulimikerne?

Videre, er vi ikke sikker på om soppen har noe med oppkastet å gjøre, men det er vel ikke utenkelig. Magesyre og tynntarmsinnhold hører ikke hjemme i munnhulen og kan sikkert forstyrre den normale bakteriefloraen i munnen. Det kan jo gi gode vekstvilkår for både sopp og andre mikrober. Hvis man bruker mykostatin mot trøske som er et symptom på ubalanse i munnfloraen, men ikke fjerner årsaken til selve ubalansen kan man jo ikke forvente å bli kvitt symptomet..

Vi mener at du bør absolutt få hjelp med å få bukt med dette problemet. Det er fullt mulig å regulere vekten gjennom kosthold og fysisk aktivitet, men oppkast inngår ikke i normal vektregulering. Vi anbefaler at du sier til fastlegen at du ønsker samtaleterapi hos psykolog for å reflektere rundt angsten for vektoppgang. Samtidig bør fastlegen henvise deg til klinisk ernæringsfysiolog som kan sette opp en riktig sammensatt kostliste med riktig energimengde i forhold til din alder, kjønn, vekt, høyde og aktivitetsnivå slik at du kan bli trygg på hvor mye mat som skal til for at vekten opprettholdes på det nivået den er i dag.

Svaret er skrevet i samråd med Henriette W. Lindvig som er Lommelegens ekspert på kosthold og ernæring.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn