Jeg er humørsyk, hva kan jeg gjøre?

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 24 år. Føler ikke direkte at jeg har psykiske problemer, men jeg kan være ekstremt humørsyk. Kan tenke på det som en berg og dalbane. Jeg lurer rett og slett på hva jeg kan gjøre for å slippe denne berg og dalbanen. Jeg er ikke direkte deprimert, men humøret mitt går veldig opp og ned. Jeg har alltid prøvd å overse det, og prøve å late som at jeg ikke har det sånn, men jeg er en lettleselig person, og spesielt kjæresten min merker det fra første sekund når jeg ikke er like blid og positiv som jeg pleier å være. Jeg blir mer direkte og hard i tonen jeg prater på, og vanskeligere å ha med å gjøre. Dette skaper selvfølgelig dårlig stemning for begge to. Jeg har alltid hatt det godt og trygt rundt meg, og vet derfor ikke hva som gjør at jeg har det så problematisk med humøret. Jeg har også begynt å trene på treningssenter for å bevege litt ekstra på meg, og komme meg ut når humøret ikke er på topp. Det har ikke hjulpet noe særlig. Det vondeste er at kjæresten min alltid er litt usikker på hva slags humør jeg er i når vi møtes. Vi har vært sammen i 2 år, men vi bor ikke sammen. Jeg synes det er vondt at jeg ikke klarer å vise den beste siden av meg selv mesteparten av tiden, og som han ønsker at jeg skal gjøre. Jeg begynner å føle at jeg ikke er bra nok for han, og har det ikke bra med meg selv. Leter etter signal fra han om at han ikke liker meg like godt som tidligere, og graver med ned i negative tanker.
Hvordan kan jeg overse det dårlige humøret, og hvordan skal jeg tenke for å kunne endre meg? Jeg er veldig følsom og kan kanskje kreve mer oppmerksomhet og bekreftelse enn hva jeg får, og ikke sette nok pris på det som blir gitt. Og dette vil være med på å dyrke frem det dårlige humøret som går opp og ned fra dag til dag. Gjerne også bare noen få timer per dag, og plutselig blir det borte. Jeg skjønner godt at han ikke vil være med på denne berg og dalbanen, og få dagen sin ødelagt. Jeg er obs på atferden min, men trenger tips til å endre den.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

først av alt vil jeg gjerne rose deg for innsatsen din! Du beskriver ei jente som legger merke til følelsene sine og som i tillegg observerer hvordan dette påvirker omgivelsene. Så flott! Det virker slik at du har en skikkelig styrke og ressurs der! Samtidig høres det ganske slitsom ut å være såpass humørsyk slik du beskriver. Du beskriver det som en berg- og dalbane som du føler at du ikke har kontroll over samtidig som du ønsker å endre deg.

Du skriver at du ønsker å "overse" det dårlige humøret ditt samt at du begynner å føle at du kanskje ikke er "bra nok" for kjæresten din og lurer på andre måter du kan tenke på for å endre deg.
Først vil jeg si at du ikke bør tvile på deg selv om du er "bra nok" for kjæresten din. Vi er alle mennesker og vi har alle våre gode og våre vanskelige sider. Ingen av oss er "bare god". Kjæresten har stått ved din side til tross for humøret ditt så jeg vil tolke det dithen at han tydeligvis setter pris på de gode sidene du har.

Spørsmålet ditt er det ikke mulig å svare enkelt på.
Når vi opplever å sitte i en følelsesmessig berg- og dalbane slik som du beskriver er det som regel en bakenforliggende årsak til dette som bør kartlegges og utredes. Dette er det ikke mulighet for i denne settingen her.
Mitt råd til deg er derfor å ta kontakt med fastlegen din og beskrive til fastlegen hvordan du har det. På den måten har du muligheten til å diskutere med fastlegen et eventuelt behov for henvisning til en psykolog eller nærmeste DPS for videre utredning av bakenforliggende årsak. Deretter har du et mye bedre utgangspunkt til å bruke dine ressurser til en konstruktiv endring!
Jeg ønsker deg alt det beste og lykke til videre!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-