Japansk encefalitt og tyfoidfeber

Spørsmål

Skal til Vietnam og Kambodia fom 6 desember og 4 uker. Vil reise rundt i typiske turistområder, både i fjellet og langs kysten.
Jeg lurer på om jeg må vaksineres mot tyfoidfeber og japansk encefalitt?

Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Disse to vaksinene, sammen med hepatitt B, blir ofte prakket på turistreisende. Prisene på de forskjellige vaksinasjonskontorene er nokså like, mens antallet unødvendige vaksiner varierer.

Vaksinen mot japansk encefalitt er ikke ufarlig, ca en per million vaksinerte får livstruende bivirkninger. Risikoen for å få sykdommen som turist er liten. I Viet Nam er det 33 , i Thailand 3,6, i Indonesia 0,006 tilfeller per million innbyggere per år (kilde: CDC). Man antar at Laos og Cambodia har omtrent samme hyppighet som Viet Nam. Myggen som overfører sykdommen formerer seg i rismarker, hele året syd for 15. breddegrad, men bare fra mai til oktober i nordligere områder (selvfølgelig med en gradvis overgang). Skal du overnatte på landsbygden mer enn noen dager der det er høy risiko for smitte kan du overveie å ta vaksinen, men ellers ikke. På typiske turistområder, i byer, i fjellet og langs kysten er risikoen nesten neglisjerbar, men noen garanti kan vi ikke gi. Poenget er at om risikoen er mindre enn en million, er det omtrent like farlig å ta vaksinen som å la være. Vaksinen må påbegynnes senest 24 dager før avreise, da du må ta to doser med to ukers mellomrom, og den siste dosen må settes senest ti dager før avreise, for å ikke risikere å få en forsinket allergisk reaksjon, som kan gi pustevansker, under flyturen.

Vaksine mot tyfoidfeber er helt ufarlig og ikke særlig dyr, men risikoen for å få sykdommen i Viet Nam og Cambodia er ikke så stor, og den kan behandles med antibiotika. Inkubasjonstiden er en til tre uker. Om du skal leve svært primitivt er det aktuelt å ta vaksinen, men det gjelder særlig dem som skal være borte i mange måneder. De eneste vi anbefaler tyfoidvaksine til som skal på reiser kortere enn en måned er de som skal til Pakistan, hvor risikoen for tyfoidfeber er svært stor. Sydommen overføres via mat.

Jeg har sagt det før, og sier det igjen: De generelle forholdsreglene mot sykdommer er viktigere enn vaksinene. Beskytt deg mot myggstikk, spis ikke bladsalat og rå østers, eller annen mat som smaker vondt, og unngå fremfor alt seksuell smitte. Og kjør ikke motorsykkel.

Har du spørsmål om REISEMEDISIN?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Gunnar Hasle REISEMEDISIN
Pris fra 289,-