Isjias?

Spørsmål

For et par uker siden fikk jeg akutte ryggsmerter helt nederst i ryggen (hofte/rumpe) med utstråling til begge ben da jeg løftet et par ikke så veldig tunge vedsekker. Oppsøkte lege, men legen kunne ikke si om det var skiveutglidning, prolaps eller noe i den duren. Jeg ble gradvis bedre, men ikke helt.

De siste 2-3 dagene nå har jeg fått smerter i høyre lår. Det verker nesten hele tiden og det er litt vondt å belaste benet. Er også stiv og støl i hofte og ben, spesielt morgen/formiddag. Har dette en sammenheng?

Takk!

Kvinne, 25 år

Svar

Hei!

Det kan selvsagt være en viss sammenheng, men det er vanskelig for meg å si sikkert. Ofte ved ryggsmerter vil man bevege seg litt annerledes mens smertene står på. Dette kan gi en uvanlig belastning i andre deler av rygg og ben og kan utløse nye plager en annen plass. Jeg vil tro dette kan være en mulig forklaring på plagene dine.

En nerve i klem i ryggen kan også gi utstrålende smerter til hofteregionen, og jeg synes at du skal legen din se på dette hvis plagene er langvarige. Uansett er behandlingen ganske lik; å avlaste det smertefulle området og bruke betennelsesdempende medisiner.