Isjias

Spørsmål

Har fått konstatert isjas av fastlegen min. Dei første symptoma merka eg for eitt år sidan, og plagene har tiltatt såpass sterkt i det siste at eg opplever det som uholdbart å gå ubehandla (fastlegen min har ferie, så eg har ikkje time der før om ein månad). Smertene strålar ut frå setet og nedover på baksida av låra, forholsvis likt fordelt på begge bein. Ubehageleg, jevn smerte i sitjande stilling, forverring når eg legg meg ned. Vanskeleg å finna ro nok til å sovna. Eg har brukt Paralgin forte etter eige skjønn for dempa smertene. Kva medisin vil du foreslå? Kva bør eg foreta meg i denne situasjonen? Kan isjasen ha samanheng med migrenen, siden dette også er ein nevrologisk sjukdom?

Relevante sykdommer/medisiner: Har hatt kroniske migreneplager i ca 20 år. Brukar Zomig og Paralgin forte for å lindra smertene.

Kvinne, 45 år

Svar

Hei.

Du har pådratt deg en svært vanlig, og svært plagsom og smertefull tilstand. Trøsten får være at prognosen generellt sett er god på noe sikt ! De aller fleste blir spontant bra av seg selv, og for de som av ulike grunner må opereres (se under) er prognosen også god. Dette er det skrevet mye om her på Lommelegen. Se for eksempel mitt svar på spørsmålet om isjias datert 23. juni 2004. der finner du også flere lenker med nyttig Internett-informasjon.

Du stiller tre konkrete spørsmål, jeg svarer på det nest siste først: Hva du bør gjøre: Isjias skyldes som du kanskje vet en såkalt skiveutglidning i ryggen (et "prolaps"), der en gelatinlignende masse fra en mellomvirvelskive presses ut bakover og klemmer mot en eller flere nerverøtter som tilhører isjias-nerven. Som regel skjer dette helt spontant uten noen påvisbar grunn. Smertene går over etterhvert som prolapset minsker i størrelse i løpet av dager, uker eller måneder. Hos noen tar denne prosessen såvidt lang tid at man velger å operere for å fjerne prolapset. Imidlertid er det ingen grunn til å operere bort et prolaps hos en pasient som er i bedring, fordi et prolaps som ikke gir symptomer godt kan ligge i fred og ikke vil gjøre noen skade. Faktisk er det slik at kanskje så mange som 10-20% av befolkningen går rundt med prolapser i ryggen som ikke gir noen symptomer.

Dersom prolapset gir så omfattende klem mot nerverøttene at det tilkommer muskelsvekkelser (vanligst i form av manglende evne til å gå på tå eller hel), bør det vurderes å gjøre en operasjon så fort som mulig. Dersom man utvikler muskelsvekkelser i bena i forløpet av en isjias må derfor lege konsulteres så fort som mulig for å vurdere om operasjon bør foretas som øyeblikkelig hjelp. En annen grunn til å operere så snart som mulig er hvis prolapset klemmer mot de nervene som styrer urinblæra. Dersom man ikke greier å late vannet må derfor også lege kontaktes så snart som mulig.

I påvente av den forventede spontane bedringen er det i flere vitenskapelige studier vist at det som på sikt gir best og raskest smertelindring er å holde seg i aktivitet. Særlig gange i litt ulendt terreng ("tur i skogen") har for mange god smertelindrende effekt på selve ryggsmertene.

Det virker ut fra dine opplysninger som du er både langvarig og betydelig plaget av dette. Dersom du ikke har fått utført MR av ryggen synes jeg det bør gjøres. Når du nå har fått en ytterligere forverring er det nok også best at du får en ny legevurdering. Vær spesiellt oppmerksom på de alarmsymptomene jeg nevnte over, dersom du får klare muskelsvekkelser eller ikke greier å late vannet må du oppsøke lege umiddelbart !

Så til ditt spørsmål om medisiner: Paralgin forte, som du allerede bruker, er en utmerket medisin for akuttbehandling av isjias-smerter. Vær imidlertid oppmerksom på to ting: For det første bør Paralgin forte ikke brukes jevnlig over lengre tid, dette både på grunn av faren for avhengighetsutvikling, og på grunn av faren for skader på leveren. For det andre må du aldri bruke mer enn 8 tabletter Paralgin Forte per døgn, dette på grunn av innholdet av paracetamol, som kan gi akutte leverskader. Av midler som kan kjøpes reseptfritt er kanskje særlig Ibux (eller Ibuprofen og lignende) vanlig å bruke mot slike smerter. Denne medisinen gir ikke avhengighet, men skal ikke brukes i større doser enn de anbefallte, og ikke over lengre tid. Det samme gjelder for Paracetamol. Av de reseptbelagte medisiner er det en lang rekke som kan brukes mot isjias-smerter, ofte som en blanding av flere ulike for å gi flere virkninger og dermed bedre effekt på en gang. De vanligste er Nobligan (eller Tramadol), Voltaren, Confortid, Largactil og Nozinan, men også en rekke andre. Sammensetningen av disse og doseringen må bestemmes av lege for hver enkelt pasient. Man bør ikke kombinere slike medisiner på egen hånd uten legevurdering.

Det er såvidt jeg kjenner til ingen som helst sammenheng mellom migrene og isjias.

Jeg håper dette var litt oppklarende for deg. Prognosen er altså generellt god, men dersom du har en stadig økende beggesidig isjias med varighet ett år og etterhvert problemer med å ligge og å sove, synes jeg nok det bør utføres MR og evt. en operasjonsvurdering hos enten nevrolog eller ortopedkirurg dersom dette ikke allerede er foretatt.

God bedring !