Intoleranse for kaffe?

Spørsmål

Spørsmål om intoleranse for kaffe (koffein?).

Har i perioder drukket kaffe og i andre perioder ikke. I perioder jeg drikker kaffe er inntaket normalt 2-3 krus per dag.

Får så godt som alltid løs mage etter å ha drukket et krus kaffe, dette skjer 1/2 - 1 time etter. Det er ikke så løst at jeg vil kalle det diaré, og jeg har IKKE andre symptomer som magesmerter eller luft.

I periodene jeg har drukket kaffe er jeg plaget med kalde bein og fingrer, dette er jeg ellers ikke plaget med. Kaldsvetter også på bein og hender. Er også plaget med at jeg blir sliten (tung i hodet og kroppen) og rastløs.

Jeg er student, sitter en del fremfor PC (8-10 timer/dag), men symptomene er ikke annerledes i perioder jeg har helt fri.

Er dette noen form for intoleranse mot kaffe? Mangler jeg noen enzymer? Kan eventuelt mangelen på disse enzymene føre til at jeg bør holde meg unna andre matvarer/drikke? Jeg har ikke funnet noe om disse symptomene i forhold til kaffe på nettet - er intoleranse mot kaffe vanlig?

Jeg tar det som en selvfølge at jeg egentlig bør holde meg unna kaffe, men det en utrolig grei måte å vokne på når jeg skal starte lesingen om morgenen...

På forhånd takk for hjelpen!

Vennlig hilsen

Morgentrett student

Relevante sykdommer/medisiner: Allergi mot bjørkepollen (+ noe hasselpollen, burot, mm?) i tillegg til kryssallergier mot en rekke matvarer som eple, hasselnøtter, plommer, fersken, jordbær mm.

Bruker Clarityn i pollensesongen.

Mann, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Når noen reagerer på mat eller drikke kan man gjerne dele symptomene inn i allergier og intoleranse. Allergi er en tilstand hvor en spesiell kjemisk reaksjon finner sted i immunsystemet og som kan føre til utslett, hevelser, pustebesvær eller blodtrykksfall.

Intoleranse derimot kan bedre beskrives som at stoffet virker irriterende på kroppen og gir symptomer som er ubehagelige men ikke nødvendigvis farlige, slik allergi er/kan være.

Intoleranse er av og til et litt flytende begrep, og det som en person tåler kan være uakseptabelt for en annen, og styrken på reaksjonen vil gjerne være avgjørende.

Det du beskriver er kjente, vanlige reaksjoner på inntak av kaffe. Kaffe har en stimulerende effekt på tarmaktiviteten, og har tildels en kraftig aktiverende effekt som kan gi noen hjertebank, svetting, uro og av og til angstliknende symptomer.

Disse reaksjonene er svært varierende fra person til person, noen forblir helt uberørt av selv 10 kopper kaffe, andre henger i tapetet etter kun to kopper. Dessuten er det slik at kroppen vil venne seg til å bli stimulert, og etterhvert kan reaksjonene dabbe av hvis man drikker kaffe regelmessig.

Som du sier er kaffe-avhold eneste behandlingen. Imidlertid må du vurdere selv om kaffen er så god for deg ellers at du holder ut symptomene, og om du kanskje vil ta sjansen på at jevnlig kaffe-inntak døyver plagene eller fjerner dem helt.

Forøvrig kan man få samme symptomer av kaffein og liknende stoffer i andre drikekr, feks cola.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-