Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Insulinresistens?

Spørsmål

Hei,

Lurer på om jeg kan ha insulinresistens. Tatt blodprøver hos lege og svarer er 'alt er ok'. Er i god fysisk form, men hatt en dårlig periode siste 6 mnd kne og operasjon. Denne tiden har jeg gått opp 7 kg og får mer og mer angst og uro. Tydelig det har noe med mat å gjøre. Har tidvis tatt sobril for å roe meg ned. Lite bærekraftig på sikt. Blir svimmel. panikk. Ikke bra. Nå mer og mer både jobb og hjemme. Har fra før høyt blodtrykk og kolesterol. Tar medisiner. Bør jeg utrede noe mer? Eller er løsningen rett og slett rett mat og mere trim? Fedon altså? Merker liksom dette kommer fra magen. Slitnere og slitnere og føler nesten jeg møter veggen snart. Veldig ubehagelig uro. Har også små barn og sover dårlig. Stress? Insulin? Diabetes 2?
Hva bør jeg gjøre? Sjekke? Blodsukker var ok når de stakk i fingen for en tid tilbake. Også grundig utredet for det meste. Har foresten diabetes både 1 og 2 hos foreldre og besteforeldre.

Svar

Hei.

Du har høyt blodtrykk, høyt kolesterol, overvekt og går lett opp i vekt. Det du lurer på, er om du kan ha insulinresistens.

Det er meget sannsynlig, for det gir seg utslag blant annet av nettopp den kombinasjonen av symptomer og plager du har: Overvekt, spesielt hvis det sitter rundt magen, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, evt høy urinsyre, evt diabetes eller nedsatt sukkertoleranse. Denne kombinasjonen av symptomer / sykdommer kalles metabolsk syndrom. Og det er blant annet insulinresistensen som forårsaker de symptomer og plager en har ved metabolsk syndrom.

Insulinresistens betyr at insulinet i kroppen "virker dårligere", og kroppen responderer med å produsere stadig høyere nivåer av insulin, for å prøve å opprettholde de virkninger insulin har i kroppen, især å holde blodsukkeret nede. Dette blir så en ond sirkel, hvor stadig høyere insulinnivåer (som er det som kalles hyperinsulinemi = "for mye insulin i blodet") fører til stadig mer insulinresistens, og enda høyere insulinnivåer. Insulin er også et sterkt fettlagrende hormon, dvs det stimulerer kroppen til å lagre energi i form av fett, og det er en effektiv brems på å gå ned i vekt.

Denne onde sirkelen kan ofte ende med diabetes 2, hvor kroppens insulin ikke lenger klarer å holde blodsukkeret nede, med for høyt blodsukker som resultat.

Allerede ut fra dine symptomer og diagnoser er det mulig å si at det er svært sannsynlig at du har insulinresistens.
Det går an å sjekke ved å ta en blodprøve hos fastlegen: fastende C-peptid. Den viser om du har forhøyede insulinverdier, jfr over, noe en ser ved insulinresistens.
Men det er ikke vanlig å ta denne prøven, for diagnosen insulinresistens er ganske så sannsynlig selv uten blodprøver. Og enda viktigere: Rent praktisk sett behøver en ikke ha en blodprøvebekreftet diagnose insulinresistens, fordi at det praktiske konsekvensene blir det samme som de allerede er:

Hvis en ha insulinresistens, så er den mest effektive behandlingen å gå ned i vekt. Insulinresistensen øker med økende mengde kroppsfett, og omvendt. Det å gå ned i vekt vil da også som kjent føre til at kolesterolverdier og blodtrykk synker, dvs man slår alle fluer i en smekk ved et slikt tiltak.
Den raskeste måten å få insulinnivåene til å synke på, om en har insulinresistens og forhøyde insulinverdier i blodet, er naturlig nok å spise mindre av det som får insulinet til å stige: Sukker og raske karbohydrater som en får fra melprodukter, pasta, ris, poteter osv. Ved et lavere inntak av dette, synker insulinverdiene, og det blir da lettere å gå ned i vekt også, siden insulin har som oppgave å hindre vektnedgang og fettforbrenning.

Alt dette henger som du ser , helt sammen, og løsningene på alle sykdommene og plagene en har ved metabolsk syndrom, inkl evt diabetes, høyt blodtrykk, overvekt, høyt kolesterol, løses altså med ett og samme tiltak: Vektreduksjon, fortrinnsvis med lavkarbokost.

Trening og fysisk aktivitet er også helt avgjørende, spesielt det å øke muskelmassen, for musklene er det mest insulinfølsomme organet. Når en får økt muskelmasse, synker insulinresistensen, og da synker insulinverdienen og det blir lettere å gå ned i vekt.

Håper dette var en grei og motiverende forklaring på disse fenomenene.
Lykke til!