Ikke nødvendigvis tegn på sykdom

Spørsmål

Har snart eksamen, og nå i disse lesetider har jeg problemer med den ene foten.
Det begynte med prikking for to dager siden, dernest stikking og nå i tillegg "vondt" sentrert rundt ankel, hæl og overside fot. Jeg kan fint bøye på foten, og merker prikkingen ekstra når jeg bøyer hælen opp mot ankelen/foten ned. Synes den også er noe kaldere og blekere enn vanlig, og "at det pulserer litt". Av relevante faktorer kan jeg si at a) jeg hadde en kneskade som har vært vond hele sommers, men som nå ser ut til å ha helet seg til, det er i foten tilhørende dette beinet at jeg nå har noe problemer b) Jeg sluttet med snus i sommer, men har røyket sigaretter nå i disse 3 ukene før eksamen (har hørt at man kan få blodpropp av det), c) jeg er over gjennomsnittet stresset for tiden.
Det er ikke som jeg kan se, noe tydelig misfarging annet enn noe blekhet, og selv om den er litt nummen så kjenner jeg det om jeg klyper meg i foten.
Er dette noe det høres ut som jeg bør gå til legen med, eller er det mest sannsynlig ikke noe farlig slik at jeg kan se det an til event. etter eksamen med å sjekke opp nærmere om det fortsatt er et problem? I tilfelle det er relevant vil jeg også legge til at jeg har gått på lav-carbo diett i 3 måneder, gått ned 12 kg, og har spist mye kjøtt, broccoli, etc + tatt vitamintilskudd (magnesium + generelt alle vitaminene og mineralene i ett).
På forhånd takk for hjelpen

Svar

Hei.

Uten at jeg jeg skal si noe som helst sikkert om mulige årsakssammenhenger, så kan jeg i det minste fortelle at det er heller vanlig å få bekymringer omkring helse og evt "symptomer" osv mens man forbereder seg til eksamen. Generelt høyt beredskapsnivå evt koblet med litt lite søvn, lite sosialkontakt, bekymring for kommende eksamen og slike ting, er faktorer som kan virke inn på oss alle, inkl på hvor observant vi er på kroppen osv. Direkte helseangst og hypokondri dukker også ikke sjeldent opp før eksamener.

Så til deg og det du kjenner:
Du har bare kjent på disse tingene i to dager, og det er i svært mange tilfeller for kort tid til å trekke noen som helst sikre konklusjoner. Såfremt man ikke er medtatt og alment syk, er det som hovedregel lurt å se ting noe mer an enda flere dager, før en tar stilling til om det "kan være noe" eller ikke. En av grunnen er blant annet at svært mye fra kroppen kommer og går, uten at det har med sykdom å gjøre, og overhodet ikke alt som vi kjenner fra kroppen, er symptomer på sykdom. Og utrolig mye av tilfeldigheter forsvinner av seg selv, uten legebesøk, og da trenger vi heller ikke å vite noe om årsaker eller hva det "var".

Du er altså en frisk ung mann som i to dager har kjent noe prikking og stikking i ankelen, med noe vondt rundt ankel, hæl og overside fot. Det at du merker prikkingen ekstra når du bøyer foten nedover, betyr at det er det vi kaller stillingsavhengig, og da går tankene mest i retning til et eller annet "mekanisk", altså fra sener, muskler osv. Jeg tror ikke din tidligere kneskade eller nikotinbruk har noe med saken å gjøre, men det tredje poenget ditt; -stressnivået ditt, kan være en medvirkende faktor, kanskje på den måten at du kjenner mer etter på kroppen enn du ville ha gjort under andre omstendigheter, og da legger en ofte merke til ting som en hadde oversett i en annen og muntrere og mer avslappet livssituasjon.

Jeg tror ikke nødvendigvis at det du her beskriver, har med sykdom å gjøre, og vil definitivt anbefale deg å se dette an fra dag til dag fremover. Kun hvis det mot formodning skulle bli verre og verre, utvikle seg, forandre karakter, eller du skulle få andre symptomer, så kan du vurdere å oppsøke lege.
Mest sannsynlig vil dette avta av seg selv, og såfremt du kjenner det avtar fra dag til dag, så kan du bare se det an videre.

Lykke til med eksamen!