Ikke kirurgisk hudforyngelse

Spørsmål

Hei.

Har pga hormonelle helseproblemer, som nå forhåpentligvis er regulert tilstrekkelig, har jeg i løpet av to år fått raskt dårligere hud i ansiktet (og egentlig på hendene også). Har tidligere hatt en veldig flott hud for alderen! Jeg føler selv at jeg har fått en anelse heng i kinnene og har fått tydelige linjer rundt munnen. Ellers i ansiktet har jeg ganske lite linjer. Bare normale smilerynker og egentlig en veldig glatt og fin panne. Håper du kan hjelpe meg i en jungel av alternativer. Har tenkt på følgende:
1. Thermage behandling. Er dette en trygg og god behandling som ikke vil ødelegge fettvev i ansiktet? Vil ikke endre formen på ansiktet, bare stramme litt opp kinnene/kjevene og bli kvitt de tydelige linjene rundt munnen som plutselig kom. Har lest noen skrekk-historier på amerikanske nettsider ang fett som har blitt ødelagt. Thermage frister siden der er ganske kort nede-tid. Pluss at dette kan gjøres på sommerstid. Hvor holdbart er resultatet? Kan du anbefale noen som er god på Thermage?Det hadde jeg satt stor pris på!
2. Fraksjonert CO2 laser. Hvor stor endring i prosent vil jeg regne med? Holdbarhet på resultat i forhold til Thermage? Her må jeg regne med væskende sår i en uke og deretter rød hud i lang tid? En hudlege jeg snakket med sa at frag CO2 ville gi en forbedring på rundt 20%. Jeg syns det hørtes lite ut??
3. Kollagentilskudd fra Oslo skin lab (dette blir i så fall i tillegg til en av de andre to behandlingene over her). De skryter av på sidene sine at i tester viser det at tilskuddet deres forbedrer rynkedybden med rundt 20% i løpet av 2-3 mnd.

Det jeg allerede gjør er å bruke Airol krem på kvelden og solkrem med faktor 30 på dagen. Har brukt det siden januar og kan ikke se noen endring enda. Håper på at dette kan vises etter noen mnd til. Har også hørt at Airol kan forebygge nye rynker/linjer.

Takk for hjelpen! Jeg håper at jeg kan få hjelp for de hudproblemene som så raskt kom nå som jeg har slitt slik med helsa.

Svar

Det er som du sier en jungel av ikke kirurgiske behandlingsalternativer for hudforyngelse.

Det mest vanlige i Norge er injeksjons behandling med fillere og toxiner. Toxiner er Botox og konkurrenter til dette og stort sett bruker hyaluronsyre som filler i Norge, men noen få andre brukes også i mindre utstrekning. Collagenfillere har hatt lite salg i vesten, men brukes mer i Asia. Toxiner virker ved å lamme mimisk muskulatur og muskelspenninger som forårsaker rynker blir borte. Dette brukes mest i øvre ansiktshalvdel og varer ca 3 mnd. Fillere Virker ved å fylle opp volumdefekter og således spenne opp huden slik at rynker forsvinner gjennom dette. De som er laget for å settes overfladisk i huden skal også gi en nydannelse av hudens bindevev slik at huden skal bli mer elastisk.

Det finnes også en rekke utvendige hudfornyingsmuligheter som egentlig er andre former for sliping av huden. Det kan være med laser, kjemikalier (vanligvis tri chlor eddiksyre). Disse får uregelmessigheter i huden til å forvinne og når huden regeneres blir den gjerne strammere. Også her påvirkes bindevevet i lærhuden og kollagenet blir endret. Thermage angriper kun lærhuden gjennom radiobølger uten å lage sår i huden slik lasere og peelinger gjør. Når det gjelder abladerende lasere og peeling er det nøye sammenheng mellom dybde og effekt. Jo dypere man går, jo bedre blir effekten, men samtidig jo større risiki for bivirkninger i form av pigment og arrforandringer. I tillegg varer rødmen lenge og man er solømfintlig i lang tid.

Så er det rekke kremer iblandet legemidler, hvor det mest kjente er Vit A og hydrokinon. Vit A påvirker cellecyclus og får hudcellene til å dele seg hyppigere, mens hydrokinon bleker påvirker pigmentene i huden og bleker disse. Pasienter som bruker Vit A kremer får en glans i huden, og små rynker forsvinner. Ulempen med behanlingen er hovedsaklig solømfintlighet og synlig flassing.

Fordelen med lightbehandling, dvs ikke kirurgisk behanling er nok nedetiden. Den varierer fra ingen til 2 uker ved laserbehandling. I tillegg er det liten risiki forbundet med disse behanglingene, og det blir vanligvis ikke arr. Ulempen er selvfølgelig at effekten er begrenset og de fleste behandllingene må gjentas hele tiden, og når man slutter med det, er man tilbake til utgangspunktet.

Jeg har ingen personlig erfaring med Thermage, og kan derfor ikke si noe om hvem som er flink med dette. Det er få kirurger som har en slik maskin i Norge, trolig fordi man ikke enda er overbevist om at effekten er god nok til å forsvare prisen. Jeg tror nok jeg ville holdt med til toxiner, fillere, vit A syre og kanskje fraksjonert CO2 lasere.

Håper svaret kan være til hjelp.