Ikke fysisk syk, men abstinenser etter Rivotril

Spørsmål

Hei. Jeg skal prøve å gjøre dette kort. Jeg gikk på Rivotril i 13 år for angsten min. Jeg har nå gått snart 2 måneder uten. Jeg hsr aldri vært så syk i hele mitt liv, og har derfor sjekket alt som er. Jeg har tatt blodtrykket mitt sikkert 200 ganger i år. Det ligger på max 120/85. Jeg har tatt EKG 8 eller 9 ganger i år. Det er aldri noe galt. Alle blodprøver det er mulig å ta. Alle de er fine. Tok for 13 dager siden CT av hodet mitt. Ingenting galt der heller. Jeg klarer ikke å slutte og bekymre meg for slag og andre sykdommer som kan hende helt plutselig. Jeg drikker aldri, men røyker ca 8 om dagen. Beveger meg for lite, men det blir gradvis bedre. Trener noe. Jeg har fått beskjed av flere leger om at det ikke kan skje meg noe nå. At jeg bare skal kunne slappe av, men jeg klarer ikke. Jeg håper du kan roe meg ned litt.
Mvh

Svar

Hei.

Du er en fysisk helt frisk, ung kvinne på 36 år. Du har ingen symptomer på fysisk sykdom, og ingen legeundersøkelser tyder på fysisk sykdom. Det betyr at du er frisk. Legeundersøkelser pleier jo faktisk å påvise sykdom, om en har det. Du har fått til beskjed av dine leger at du er frisk, men fortsetter å være redd for sykdom, og derfor tar du kontakt med oss her.
Det jeg kan si om dette, er følgende:
Jeg finner absolutt ingenting -null- i det du skriver her, som taler i retning av at du skulle ha en uoppdaget fysisk sykdom. Snarere tvertimot: Det er særdeles usannsynlig, siden du er så grundig undersøkt og legene finner absolutt ingen mistanke om sykdom.
Men du har angst for sykdom, svær angst, ser det ut som. Og der jo virkelig ikke til å undres over, og jeg synes at alt er aldeles åpenbart her:

Du har en svær abstinens etter at du sluttet med Rivotril. Det er vanlig, og det er å forvente. Og angsten gir seg nå blant annet til utrykk ved dine tanker om at du kanskje er syk. Det er jo nettopp det som er angst: Redsel for noe som ikke "er", ubegrunnet redsel. Har ikke dine leger forklart deg dette? Jeg synes det virker åpenbart, og du kan også være trygg på at det er slik.
Og angst og abstinens kan jo avgjort kjennes kroppslig også, i form av at man føler seg syk, slik du gjør. Det er også særdeles velkjent.

Det er som er "bra" oppi all denne elendigheten, er at du er kroppslig frisk, og at abstinenser forsvinner med mer tid. Det gjør det alltid.
Og nå har du fått en forklaring på både din sykdomsfølelse og din angst for sykdom, og det pleier å være veldig greit og nyttig å ha noe å "henge det på", en forklaring på tingene. Da holder man bedre ut mens man venter på at det går over.

Ta en samtale til med legen din og spør direkte om ikke legen er helt enig i det jeg her har tenkt og skrevet. Ta da med en utskrift av spørsmål og svar her, og la legen lese gjennom dette. Når du får en dobbeltbekreftelse på dette ifra din lege også, så vil det sannsynligvis hjelpe deg til å kunne klare å stole på at det er slik.

Håper svaret og informasjonen er til nytte. Lykke til.