Idoform og Paraghurt har ingen dokumentert effekt

Spørsmål

Hei!
Jeg skal reise til Thailand og tar på forhånd Ducoral drikkevaksine. Er det nødvendig å ta Idoform, event ha med Imodium i tillegg. Det skal de andre i reisefølget ta, men de tar jo ikke vaksinen.
Vennlig hilsen meg.

Kvinne, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Idoform og Paraghurt skal inneholde frysetørrede melkesyrebakterier, "snille" bakterier som er ment å fortrenge de sykdomsfremkallende. Dette behandlingsprinsippet, som i de senere årene er blitt kalt "probiotika" (i motsetning til antibiotika) har eksistert siden 1920-tallet, uten at man har greid å dokumentere overbevisende at det har noen som helst positiv effekt. Det man ikke har greid å bevise på 80 år har neppe noe for seg. Det ville være svært overaskende om disse preparatene hadde hatt noen effekt. Om man ikke nylig har fått en antibiotikakur vil tarmen være smekkfull av melkesyrebakterier, så hvordan skulle tilførsel av en ørliten mengde svimeslåtte bakterier kunne gjøre noen forskjell?

Det at noe selges på apotek, og til og med anbefales av personalet er ingen garnti for at det virker.

Ducoral reduserer risikoen for diaré med bare 30-40%, men er i og for seg fornuftig. Imodium (eller synonympreparatet Travello) bremser tarmmotorikken, men det er ingen fordel om man har en alvorlig infeksjon.

Det viktigste vil være dine matvaner:
- Spis ikke mat som smaker eller lukter vondt (jeg har inntrykk av at halparten av de som får diaré har brutt denne regelen).
- Kylling må være helt gjennomstekt, om den ikke er det, send den tilbake. Rå kylling er uapetittelig, så det skulle ikke være så vanskelig å følge det rådet.
- Spis ikke bladsalat, den er dyrket på bakken og gjødslet med møkk, og det er vanskelig å vaske den ren så den både er trygg å spise og ser pen ut.
Og kanskje det viktigste rådet:
- Spis ikke rå østers, da ber du om å få mat- og vannbårne sykdommer. (Det er mye annet som passer til champagnen).