Hyppige infeksjoner i luftveiene

Spørsmål

Jeg er en kvinne som har astmatisk hoste siden 14 år. De siste årene har jeg i snitt annenhver måned fått infeksjoner med grønt snørr, og oppspytt. Ikke feber, lav CRP, bra lungelyder, men veldig røde slimhinner i halsen med mye slim. Blir også veldig slapp, og hoster mye. lungerøntgen er fin.
Fikk for et år siden Aerius, og Flutide, men uten særlig bedring.
Etter 1-3 ukers forkjølse får jeg tilslutt Dumoxin, og blir da bra på 2-3 dager. Tåler ikke penicillin. Jeg har fått 7 kurer medisin siste året, og er klar over at det svekker kroppen. Men hva gjør jeg når det ikke går over av seg selv? Er en lengre medisinkur løsningen? Hvis det bare er virus burde det vel gå over fort? Slappheten er verst. Spiser sunt, lever sunt med mye frisk luft.

Relevante sykdommer/medisiner: Bricanyl, Pulmicort, Aerius, Flutide nasal nesespray.

Kvinne, 42 år

Svar

Hei.

Astma er en anfallsvis betennelse i luftveiene. Det er mange faktorer som kan utløse et astmaanfall, blant annet anstrengelse, kald luft, infeksjoner og ulike irritanter (f.eks. husstøvmidd, dyrehår og pollen). Når en astmatiker blir utsatt for slike faktorer, vil dette føre til en hevelse av slimhinnene i luftveiene, sammentrekning av muskulaturen i luftrørets vegger og slimopphopning. Dette gjør igjen at luftrøret blir trangt, og gir symptomer som periodisk hoste, tung pust og piping i brystet. Mellom astma-anfallene er luftveiene helt normale.

Når man har hatt astma i mange år, kan det hos noen utvikles varige (kroniske) forandringer i luftveiene som kalles KOLS (Kronisk Obstruktiv LungeSykdom). De typiske symptomene ved KOLS er hoste, oppspytt, hyppige luftveisinfeksjoner, tung pust og redusert fysisk yteevne. KOLS omfatter de to sykdommene kronisk bronkitt og emfysem. Kronisk bronkitt er en vedvarende irritasjon i luftveiene med økt slimproduksjon og hoste. Emfysem er en sykdom med unormal, varig utvidelse av de minste luftsekkene i lungene som følge av ødelagt lungevev. Dette gjør at det blir vanskelig for lungene å ta opp oksygen og skille ut avfallsstoffer (karbondioksyd). Lungeforandringene ved KOLS innebærer altså at luftveiene blir permanent forsnevret på grunn av betennelse og økt slimproduksjon, eller at man taper elastisk vev i lungene.

KOLS er en hyppig tilstand, og den forekommer hos ca. 10%; av voksne personer. Nå sier du ikke noe om du røyker eller ikke, men røyking er den viktigste risikofaktoren for å utvikle KOLS. Dette skjer ved at sigarettrøyken skaper en betennelse i lungene som stimulerer kroppens immunforsvar til å danne infeksjonsbekjempende stoffer. Disse stoffene angriper og dreper de friske cellene i lungene, og ødeleggelsene kan etter hvert føre til emfysem og kronisk bronkitt. Andre risikofaktorer for å utvikle KOLS er hvis man er utsatt for mye støv eller kjemikalier over lengre tid, eller passiv røyking. Astma i seg selv er også en risikofaktor for å utvikle KOLS.

Jeg synes du skal få tatt en pusteprøve (spirometri med reversibilitetstest) hos legen din, da dette gir et godt bilde av lungefunksjonen din og kan avdekke om du har KOLS. Når det gjelder behandling av KOLS kan du lese mer om dette i linken øverst på siden. Det viktigste er å slutte å røyke hvis du gjør dette! Du bør ikke bruke hostedempende medisin så lenge du har slim og oppspytt, fordi det er viktig å få dette opp og ut fra lungene. C-vitamin i høye doser (2-3 g/dag) er også lurt å ta i forbindelse med infeksjonene fordi det kan forkorte sykdomsforløpet.

For å finne ut om det er bakterie eller virus som forårsaker infeksjonene dine, kan legen din ta en prøve av oppspyttet. Det at du har lav CRP og ikke feber taler i retning av at det er en virusinfeksjon, men når du har effekt av antibiotika (Dumoxin) kan det tyde på at det er bakterier som forårsaker infeksjonen. Ved virusinfeksjoner i luftveiene kan symptomene vare i flere uker. Nå vet jeg ikke hvor lenge medisinkurene du har stått på har vart, men det kan være lurt å prøve lengre antibiotikakurer på 10-14 dager når du har slike gjentatte infeksjoner - hvis legen din har mistanke om at det er en bakteriell årsak.