Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hyppig vannlating og tørste

Spørsmål

Hei!

Jeg lurer på hva jeg kan gjøre og hvem jeg kan kontakte. Jeg er konstant tørst (er utørst i et kvarter om dagen, i snitt. Ellers er jeg enten moderat tørst eller ekstremt tørst). På natta våkner jeg i snitt et par ganger, og må tisse. Da drikker jeg gjerne en dl vann etterpå. På et døgn, drikker jeg 2-3 l vann, selv om jeg får væske gjennom maten også. Mulig relevante opplysninger, er at jeg har hatt nyrebekkenbetennelse for noen år siden, og ernæringsfysiolog har tidligere hjulpet meg med candida, lekk tarm og matintoleranser, men jeg har latt det skli litt ut igjen. Det er de siste fem årene jeg har våknet slik på natta, men den siste mnden har tørsten blitt konstant. På natta er munnen og øynene ubehagelig tørre. Fastlegen har tatt 4 blodprøver, og utelukket bl.a.diabetes og hypothyroidisme. Jeg går ikke med åpen munn, eller sover med åpen munn eller åpne øyne. Jeg er en 32 år gammel dame, og har ikke barn, så urinveiene er ikke ødelagt av fødsel. Tidligere slet jeg med at jeg måtte tisse akutt og skalv, men det forsvant da jeg sluttet å drikke te. Drikker ikke kaffe, av samme grunn - eller, jeg tillater meg te og kaffe en gang innimellom . Når jeg er tørst nå, og drikker vann, tisses det ut etter en halvtime, uten at det har hjulpet på tørsten. Jeg har prøvd å avvenne kroppen med å drikke vann på natta, men det hjelper ikke. Det hjelper heller ikke å prøve å drikke mindre på dagtid. Og man skal jo gjerne drikke 2-3 literen dagen, slik jeg gjør? Jeg er 162 høy, og veier 65 kg.

På forhånd takk for hjelpen.

Hilsen "Tørst".

Svar

Hei,

Jeg skjønner at dette er både plagsomt og slitsomt. Jeg er ingen spesialist, og skal ikke ta den vurderingen, men jeg synes det høres ut som du kanskje burde utredes for noe som heter diabetes insipidus. Dette er ikke vanlig ”sukkersyke” med høyere blodsukker, men en type diabetes relatert til hyppig vannlating og tørste. Diabetes insipidus kan skyldes veldig mye forskjellig, men det har med hormonell regulering av væskebalansen å gjøre, og særlig hormonet ”antidiuretisk hormon” (ADH, eller vasopressin) er sentralt. Dette produseres og skilles ut fra hjernen, og virker særlig i nyrene. Det finnes både milde og mer uttalte varianter av sykdommen, med vannlating mellom 2 og 20 liter i døgnet. Det er mulig å gjøre noen kostendringer i forhold til diabetes insipidus – dersom du skulle få dette påvist – og som kan lindre symptomene. Kostbehandlingen er avhengig av årsaken til sykdommen, men kan for eksempel fokusere på å korrigere forstyrrelser i væske- og elektrolyttbalansen i blodet. Dette burde gjøres i samråd med lege og klinisk ernæringsfysiolog.

Du nevner at man må drikke 2-3 liter vann om dagen. Dette er avhengig av mange faktorer, som temperatur, aktivitetsnivå, og så videre. Som regel klarer man seg med mindre enn dette, fordi man får en del væske fra mat også. Så man trenger ikke "tvinge i seg" opptil tre liter om dagen. Ofte følger væskeinntaket også inntaket av salt, så dersom man kutter på saltinntaket så blir tørstfølelsen mindre.

Videre nevner du at du tidligere har fått hjelp av en ernæringsfysiolog. Jeg vil poengtere at diagnostisering av candida, lekk tarm og matintoleranser er forbundet med stor usikkerhet. Enkelte private klinikker benytter seg av disse ”lidelsene” i stor stil, antakelig nettopp fordi de er svært diffuse. Jeg har hørt mange beskrive at de får med seg lister over alle matvarer de må holde seg unna. Dette er problematisk av flere grunner. For det første, selve plagene (hvis det er noen) skyldes antakelig ikke det klinikken her foreslår. For det andre, restriksjonene kan være skadelige dersom man får mangel på enkelte næringsstoffer. For barn kan det også hemme vekst og utvikling. I tillegg har det stor innvirkning på det sosiale knyttet til mat. Med andre ord, hvis jeg har forstått deg nogenlunde riktig, så trenger du ikke være bekymret om du føler det ”sklir litt ut” – det kan hende du ikke trengte restriksjonene i utgangspunktet.

Håper dette hjelper deg litt på vei.

Lykke til!

Hilsen Jacob

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-