Hyperparatyreoidisme

Spørsmål

Jeg har nettopp fått påvist forhøyet PTH verdien var 20. For 4-5 år siden ble kalsiumet målt flere ganger og verdiene var 2,75 - 2,90. Jeg har mye smerter i muskler og ledd, høyt BT, høy kolesterol, tungpusten, lett deprimert, sviktende hukommelse, svimmelhet og kvalme daglig, hodepine, trett og lite tiltak, irritert, søvnprolemer, treg mage. De fleste problemene er blitt forsterket i senere tid. Jeg bruker Lasix retard 60mg, Nexium 40mg for spiserørsbrokk og Simvastin 20mg. Er litt engstelig for at jeg kan ha hatt forhøyet PTH over for lang tid og at det kan ha blitt veldig alvorlig. Er henvist til spesialist i Stavanger, men vet ikke hvor lang ventetiden erRelevante sykdommer/medisiner: Leddgikt, Høyt bT, høy kolesterol

Kvinne, 57 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du har fått påvist for høye nivåer av hormonet paratyreoideahormon (PTH), og du er nå engstelig for at du kan ha hatt det over lang tid og om det kan ha blitt veldig alvorlig.

Forhøyde verdier av PTH-hormonet kalles hyperparatyreoidisme.

Det er nok ikke mulig å si noe nå i ettertid om hvor lenge du har hatt forhøyede PTH-verdier, men det har absolutt ingen informasjonsverdi eller praktisk nytteverdi om du skulle fått rede på hvor lenge du har hatt det, for det eneste som teller nå, er at du har det nå, og at man har tatt tak i dette nå. Jeg vil derfor anbefale deg å ikke være opptatt av hvor lenge du har hatt det, for om du teoretisk sett skulle ha fått rede på det, så ville det ikke forandre noe som helst.

Du lurer på om dette "har blitt veldig alvorlig".
Man må først finne årsaken til dine forhøyde PTH-verdier, før man kan si noe mer om dette. Forhøyde PTH-verdier er nemlig et tegn "på noe annet", dvs forskjellige typer sykdomsprosesser kan føre til forhøyde PTH-verdier, og det er dette du skal nå: Bli utredet for årsaken til dine forhøyde hormonverdier.
Når man har funnet årsaken, er det mulig å si noe om alvorligheten i dette, men ikke før.

Det kan skyldes overproduksjon i kjertlene pga autoimmun sykdom, pga forstørrelse av kjertlene eller pga svulster i kjertlene. Les med fordel mer om dette her:

(alt på en linje i adressefeltet i nettleseren, kopier og lim inn)

http://nhi.no/sykdommer/hormoner-og-nering/biskjoldkjertelsykdommer/hyperparatyreoidisme-1131.html

I det helt store flertallet av alle tilfeller med forhøyde PTH-verdier, skyldes det en liten godartet svulst i biskjoldbruskkjertelen, som kan fjernes kirurgisk. Prognosen er da god.

Siden du er bekymret og usikker på ventetiden, kan du benytte deg av din rett til fritt sykehusvalg. Du kan fritt velge det sykehus i landet som har kortest ventetid. Sjekk ventetider på www.frittsykehusvalg.no, enten alene eller sammen med fastlegen din, som vil ordne med plass for deg på det sykehus som har kortest ventetid.

Jeg ville i utgangspunktet ikke vært for bekymret her, men heller satset på å få kortet ned ventetiden, slik at du får klarhet i dette.

Snakk mer med fastlegen din om dette, for grundig informasjon har en betydelig effekt når det gjelder å dempe bekymringer!

Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Simen Brynildsen
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-