Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

"Hvorfor er leger så arrogante?"

Spørsmål

Jeg spør for en venn først og fremst. Som liten startet det med osteokondrit. Har operert flere ganger i ankel. Så kom psoriasis, og så kom vondt i leddene, og nå ser jeg på lang avstand at leddene er forandret. Og ofte en prolaps som lager problemer. Innlagt flere ganger for å operere ryggen, men ender opp hjemme, uten operasjon, må vente litt til. Fryktelig hovent og vondt i venstre tommel. Pute nå og det har vart lenge. Reiser en gang i året til Tyrkia for behandling i solen, mamma og pappa bet da de har leilighet der. Kommer hjem som et nytt menneske. Hun har dessverre blitt ufør fra pga av dette.

Var på revmatismesykehuset den XXXX. Opplevelsen er at revmatologen ikke brydde seg. Hun spør hvorfor hjelper kortison hvis det ikke er noe, svar var "ja, vi er forskjellige". Hvordan kan jeg hjelpe henne på mandag hos fastlegen. Hvorfor har legene blitt så arrogante, og hvorfor skal vi være redde for å fortelle at vi / jeg spør lege på nettet. Personen er så aktiv som mulig, hun trener i gruppe tre ganger i uken, og hun steller sine tre hunder med kjærlighet og kunnskap, men helsen svikter uten diagnose og riktige medisiner. Sover dårlig, er alltid sliten, en sprek politikvinne. Hva gjør vi for å komme på rett vei her? Takk for svar og håper du har mulighet til å svare raskt🤗

Kvinne 47
Svar

Hei.


Din venninne har altså mye leddplager, og har nylig vært til spesialist for dette, uten at en kunne hjelpe henne der, forteller du. Det du spør oss om, er hvorfor "leger har blitt så arrogante", og om hvorfor dere skal være redde for å fortelle at dere spør lege på nettet om disse tingene.

Om det tenker jeg følgende:

Du opplever at "leger har blitt så arrogante". Det er leit at du opplever det slik, og det forteller noe om hennes / deres opplevelser av de leger hun har vært hos. Men samtidig er dette et spørsmål som ikke kan besvares, naturligvis, for det er nok ikke helt korrekt at leger generelt er arrogante, ihvertfall håper jeg ikke det er slik, og jeg vet om svært mange leger som ikke er arrogante. Kanskje hun har opplevd de leger hun har vært hos som arrogante, pga måten de har kommunisert på, eller kanskje det å ikke få hjelp oppleves som arroganse. Det kan jeg ikke si noe sikkert om, men slike faktorer kan virke inn. Og selvfølgelig finnes det arrogante leger også, dessverre, akkurat som det finnes arrogante rørleggere og butikkekspeditører. Men jeg kan som du sikkert forstår, ikke forklare deg hvorfor enkelte mennesker er arrogante, for det kan det finnes mange grunner til. Og i tillegg så ville det ikke hjelpe din venn med helseproblemene, å få et eventuelt svar på hvorfor noen leger er arrogante. Med andre ord er det et spørsmål som du egentlig like gjerne kan legge til siden, siden det ikke kan ha noen praktisk nytteverdi for din venninne. Det er også viktig å være klar over at dersom det å ikke få hjelp er det som oppleves som arrogant, så behøver det ikke nødvendigvis å være reell arroganse, men det kan f.eks. skyldes at det ikke finnes medisinsk hjelp for det hun plages med. Det vet jeg imidlertid ingenting om, naturligvis, men det er en mulighet. Det er også viktig at dere er klar over at det ikke er slik at leger og helsevesenet lar være å gi folk hjelp for sine helseplager, om helsehjelp og behandling finnes. Naturligvis tilbys personer den form for behandling som kan tenkes å hjelpe vedkommende, slik er jo systemet bygd opp. Noe annet ville jo være en utenkelighet, dvs at legen visste at det var noe som kunne hjelpe, men lot være å foreslå det.  Dette er det viktig å være klar over. 

Så lurer du på hvorfor dere skal være så redde for å si til legen hennes at dere har konferert med lege på nettet. Det spørsmålet forstår jeg egentlig ikke, for det er da virkelig ikke noe dere trenger å være bekymret for? Hvis hun / dere er redde for dette, så tror jeg dere må selv tenke gjennom hvorfor dere er det, siden det ikke finnes noen som helst grunn til det. Det er jo helt naturlig å spørre fagpersoner, innhente informasjon om helseplager og behandlingsmuligheter, og det er noe enhver ville ha gjort. En lege vil naturligvis absolutt ikke reagere på det at dere har konferert med lege på nettet eller å ta det personlig, hvis det er slik du tenker. Legen er til for hennes del, og ikke omvendt. En pasient har ikke noe forpliktelser til å kun bruke fastlegen, og ikke forhøre seg annet sted. Det er bare fornuftig og naturlig, og det vil enhver lege være helt enig i. 

Avslutningsvis spør du om hvordan du kan hjelpe henne hos fastlegen ved neste legetime. Da tenker jeg følgende: Den beste resultatet av en legetime får man ved hjelp av god kommunikasjon. Ha følgende som hovedpunkter:

1) En mest mulig presis beskrivelse av symptomene og plagene

2) Gi uttrykk for hva hun ønsker, dvs bedring/lindring

3) Hun må forklare at hun ønsker grundig og forståelig informasjon om legens vurderinger, av hva som finnes og ikke finnes av behandlingsmuligheter, og informasjon om diagnoser / forklaringer på plagene hennes.

Med en slik "spisset" bestilling, er forutsetningene de beste for å få maksimalt ut av en legetime. Det er viktig for legen å vite hva slags forventninger og ønsker pasienten har, for da kan legen hjelpe pasienten best.

Håper at du har fått svar på spørsmålene dine, og gode råd om hvordan få mest mulig ut av kommende legetime. Lykke til.