Hvorfor bruker vi vaksiner?

Spørsmål

vi har prosjekt på skolen om bakterier og virus...jeg finner ikke ut om hvorfor man bruker vaksiner og hva som gjør at man blir friske av det...

Kvinne, 14 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Vaksiner er det meste rasjonelle legevitenskapen har funnet på. Man gir en frisk person et svekket smitteangrep eller stoffer laget av en mikrobe, og det får kroppen til å lage antistoffer. Det vil styrke immunforsvaret mot de sykdommene man vaksinerer mot. Ingen av de vaksinene som brukes i Norge i dag er farlige, men de forebygger forferdelige sykdommer. Uten barnevaksinasjonsprogrammet ville flere tusen barn dødd eller blitt invalidisert hvert år på grunn av disse sykdommene. Dessverre er det noen innen den såkalte alternative medisin som prøver å så tvil om berettigelsen av vaksinering (særlig MMR-vaksinen, meslinger, kusma og røde hunder), men det er desinformasjon.

De fleste av sykdommene vil vaksinerer mot har vi ikke hatt noen effektiv behandling for før de senere årene. I alle fall er det bedre å forebygge enn å behandle, da antibiotika og antiviral behandling lett fører til at det utvikles resisistens (det vil si at stoffene ikke virker lenger), ikke bare mot den sykdommen vi behandler, men også mot andre sykdommer. Vi har ikke slike resistensproblemer når det gjelder vaksiner.

I reisemedisinen gir vi både vaksiner og råd, da det ikke er alle sykdommer vi kan vaksinere mot, og det derfor alltid vil være de generelle forholdsreglene som er de viktigste. De viktigste infeksjonssykdommen i reisemedisinen, AIDS og malaria har vi ikke vaksiner mot.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-