Hvordan utredes videre?

Spørsmål

Er 25 år, og har store smerter i nedre region i magen. Har pga dette fjernet livmoren da legene trodde problemet var denne. Har dessverre fremdeles smerter, men noe mindre grad. Smertene er så og si konstante, noe mindre under fysisk trening.
Smertene varierer fra stikkende til konstant verk. Har tatt ultralyd av eggstokken, pga at kiropraktor treffer punkt i dette området som gir lik smerte. Venter også på time til CT.
Problemet er at eg ikke føler eg blir tatt alvorlig og begynner å gå tom for ideer for hva eg kan "kreve" at fastlegen henviser meg til.
Håper på tips til videre undersøkelser eller spesialist som eg bør kontakte.

Svar

Hei.

Hvis du føler at du ikke blir tatt alvorlig av legen din, så bør du nok vurdere å skifte fastlege, for slik kan du ikke ha det. Det gjør du på helsenorge.no. Hvis du gjør dette, så får du i tillegg til å få en lege som du føler tar deg på alvor, også en ny vurdering med "nye øyne", av din nye fastlege. Og det er ofte nyttig i vanskeligere utredningstilfeller, som jeg forstår at dette muligens er.
Selv om du føler at du ikke blir tatt alvorlig, så er det ikke sikkert at det faktisk er slik at legen din ikke tar deg alvorlig. Men at legen gir deg en slik følelse, kanskje ubevisst, eller ved måten det blir kommunisert på osv, er ille nok i seg selv, og det går neppe an å få god helsehjelp fra en lege som man føler ikke tar en alvorlig. Derfor tenker jeg at det er lurt for deg å bytte lege.

Du venter nå på time til CT. Det betyr at du faktisk er under utredning, og at legen din har tenkt at CT evt gir svar på hva årsaken er. Og det kan jo godt være. Jeg synes du skal vente til den undersøkelsen er gjort, for svaret på den vil fortelle hva som evt skal gjøre videre av behandling eller utredning.
Finner man "noe", så skal det kanskje behandles, og finner man ingenting, så vet man i det minste veldig mye mer om hvilke sykdommer du ikke har, og det er veldig viktig, for det smalner av søket og de diagnostiske mulighetene, og forteller oss da mye om hvordan du skal utredes videre.

Magesmerter kan skyldes gynekologisk sykdom, sykdom i mage/tarm, sykdom i urinveier/nyrer og andre indre organer, muskulære smerter, og det kan skyldes indremedisinske sykdommer som ikke påvises ved bildeundersøkelser, for eksempel cøliaki, matvarintoleranser m.v. , og man kan ha magesmerter uten påviselig sykdom. For eksempel luftsmerter. Det er mao. ikke gitt og hundre prosent sikkert at der finnes en sykdomsårsak som kan påvises. Jeg sier absolutt ikke at det ER slik, men at det teoretisk sett er mulig det også, og det er viktig for deg å vite.

Skal en utrede slikt, så må en altså tenke så bredt som mulig, og prøve å snevre inn søket bl.a. vha eliminasjonsmetoden, altså at du får utelukket stadig flere og flere sykdommer. Da sitter en igjen med færre mulige diagnoser, noe som gjør det lettere å finne en evt årsak til slutt. BLodprøver, avføringsprøver m.v. kan også være med å gi indikasjoner på hvor en skal lete videre.

Det er derfor du bør utredes av almennlege, som er spesialister på å kunne "noe om alt", og ikke bare om ett organsystem. Svaret på ditt spørsmål om hva slags spesialist du bør oppsøke, er altså spesialist i almenmedisin. Det er svært sannsynlig at din nåværende og evt ny fastlege er det.

Til slutt en kommentar: Du sier at du begynner å gå tom for ideer om hva du bør "kreve" at fastlegen henviser deg til. Jeg skjønner selvfølgelig utmerket godt at du tenker slik og hvordan du tenker, men jeg mener ikke det er den mest hensiktsmessige måten å få stilt korrekt diagnose på.
Den optimale "oppgavefordelingen" i slike vanskelige utredningstilfeller som dette, er derimot følgende:
1) Du er eksperten på å kjenne hva du kjenner, og å beskrive det til legen din. Ingen andre enn deg kan gjøre det. Jo bedre du beskriver dette til legen, jo større sjanse får legen til å finne ut hva slags utredninger og undersøkelser som kan være nyttige og nødvendige. Det er din jobb. Ikke ta på deg oppgaven med å "utrede deg selv", inkl å velge undersøkelsesmetoder, det er legen din sitt ansvar og kompetanseområde:
2) Legen har utdannelse, erfaring og kompetanse på å tolke symptombeskrivelser og å ut fra det, velge de mest hensiktsmessige undersøkelser. Dvs finne ut hva slags undersøkelse som mest sannsynlig kan gi svar på årsaker. Det å "delegere" den biten til legen, men du fokuserer på det du er best i, å få presentert symptomene, øker sannsynligheten for at korrekte og nødvendige undersøkelser blir valgt og gjort.

Å velge denne rollefordelingen gir erfaringsmessig helt klart best resultater, og jeg tenker derfor at du ikke behøver / kan få slippe å kjenne på at det er du som må "komme opp med ideer" om hvordan du bør undersøkes, for det er helt klart legens plikt, ansvar og spesialkompetanse.

Håper at min høyttenking, innspill og råd kan være til nytte for deg. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-