Hvordan skal jeg skaffe meg jobb?

Spørsmål

Hei
Jeg er en 28 år gammel mann som er frustrert og lei av arbeidsplassen min. Jobber i en familiebedrift innenfor transportbransjen som varebilsjåfør/lagermedarbeider. Har blitt værende her i 7 år nå, og det føler jeg er 6 år for lenge. Begynte her tilbake i 2010 som en midlertidlig løsning. Hadde på den tiden ikke førerkort kl. b, og jeg hadde ambisjoner om å få tatt kl.b snarest mulig og på sikt få tatt førerkort for lastebil/buss å bli langtransportsjåfør. Fikk etterhvert tatt kl.b og begynte å kjøre varebil lokalt samt div. ekspressturer nasjonalt. Søkte på et 19 ukers etterutdanningskurs som yrkessjåfør, men kom ikke inn pga jeg hadde ikke fullført vgs. Ble dermed værende som lagermedarbeider/varebilsjåfør i denne bedriften som min slektning driver sammen med sin familie. Mistet førerkortet i sommer pga fartsovertredelse og har siden blitt sagt opp i stillingen min. Går på arbeidsavklaringspenger fra NAV, men jeg må fortsatt "jobbe" og har således blitt værende i denne familiære bedriften. Det er ingenting å gjøre der annet enn omlastinger en times tid om morgenen og ettermiddagen, ellers er det bare rydding på lageret og vasking av biler. Min arbeidsgiver er en svært krevende og vanskelig mann. Han følger meg hele tiden og leter etter noe å klage på. Jeg føler meg stresset og overvåket, jeg føler meg som en outsider som ikke blir respektert av kollegaer. Jeg har sendt CV til diverse bedrifter uten svar, men jeg er drittlei og klarer ikke mer av denne arbeidsplassen/miljøet, har du noen tips? hilsen en lei, sint og frustrert mann.

Svar

Hei.

Jeg skjønner godt at det er en uholdbar situasjon du er i der, og at du er skikkelig lei og ønsker deg et annet arbeid. Du spør om jeg har noen tips.
Det kan jeg saktens prøve å komme med, men jeg er lege og dette er jo ingen medisinsk problemstilling, så jeg er slett ikke sikker på om du får noen bedre tips fra meg enn fra f.eks. venner og andre. NAV vil også kunne være til hjelp med å skaffe deg nytt arbeide, det er jo ett av deres arbeidsområder.

Du har sendt CVer til diverse bedrifter, sier du, men ikke fått noe jobb ennå. Jeg tenker at du må følge aktivt med i lokalaviser på jobbmarkedet / stilling ledig, og du bør ikke være for "kresen" eller selektiv, men se på alt som en mulighet til å komme ut av den situasjonen du er i nå. Dvs ikke utelukke noen typer arbeid i det hele tatt.
Du bør også følge med på stilling ledig på finn.no og hos NAV.

Veldig mange som søker jobb, søker i et for snevert geografisk område, f.eks. bare i egen by eller bygd. Da reduserer man sjansen for å få arbeid i svært stor grad, og helt unødig.
Hvis du søker på jobber i hele landet vårt, så øker sjansen for å få jobb i særdeles stor grad. Du er en ung mann på 28 år, og kan derfor sikkert flytte på deg hvor som helst i landet, og i tillegg få helt nye opplevelser ved å flytte til et annet sted, som bonus.

Mange steder i Nord Norge har de nå utover vinteren svært behov for ansatte i fiskemottak, pga vinterfisket, og det blir importert masse arbeidskraft til og med fra utlandet for å dekke behovet for arbeidskraft. Ut fra lokal kjennskap vet jeg at dine muligheter for slikt arbeid, er betydelige.

Og så tenker jeg litt praktisk på det med at du ikke har bil: Skaff deg en god sykkel, moped eller annet, så ikke manglende transport til jobb blir et tilleggsproblem. Det er også en bit som må på plass for å tilrettelegge for å kunne ta et arbeid.

Når det gjelder det at du mistrives så intenst på arbeidsplassen nå, hvor din onkel klager og du føler deg som en outsider osv, så tenker jeg følgende:

Hvorfor er du der, når du misliker det så intenst? Du er ikke i fengsel, du er en aldeles fri mann. Ingen kan tvinges til å være på en arbeidsplass de ikke liker seg på, og som de ikke ønsker.
Da synes jeg at du skal si opp. Så slipper du å gå dit mer.
Hvis det har noe med arbeidsavklaringspenger å gjøre, så kan du heller si fra deg de, og få dagpenger som arbeidsledig. Eller raskest mulig skaffe deg annet arbeid et eller annet sted i landet, hva som helst, bare for å bryte den situasjonen du er i nå.

Håper at noen av disse rådene kan være til nytte, men som sagt så er jeg altså lege og jobber ikke med slike ting, så du kan sikkert få like gode eller enda bedre råd fra venner og bekjente, kontakter osv. Bruk dine nettverk.

Ønsker deg lykke til!

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-