Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan kan jeg få min mann til å endre sin helseskadelige adferd?

Spørsmål

Hei. Jeg er bekymret for hvordan helsetilstanden til min samboer vil utvikle seg. Han er 45 og har røyket siden tidlig ungdom. Minst 20 hver dag. Han er sterk, men har ikke vært fysisk aktiv i voksen alder. Han har kanskje 10-20 kg overvekt. Det siste året har han slitt med kronisk betennelse i hælsenen, noe som har resultert i den ene kuren etter den andre med Voltaren. Alle forsøk på å kutte røyken har mislyktes. Selv med ulike hjelpemidler som Nikotin-erstatninger og Champix. Jeg blir dypt fortvilet over å se på hvordan han ikke tar tak i verken røykeslutt, betennelsen i foten eller mangel på fysisk aktivitet / kosthold på egenhånd og frykter hvilke konsekvenser dette vil medføre i framtiden. Har du noen råd jeg kan formidle? Han hører dessverre ikke på meg.

Mann 45
Svar

Hei.


Jeg forstår din fortvilelse, for det er fælt og frustrerende å se den man har kjær, gå i retning av mulig fremtidige helseproblemer. Og så er det så vanskelig som det er, å få folk til å endre helseskadelig oppførsel, endre livsstil m.v., med mindre de ønsker det selv. I utgangspunktet er det vel egentlig som umulig å regne, med mindre viljen til dette kommer fra personen selv. 

Å gi råd i en slik situasjon er vanskelig, for det vil jo avhenge fullstendig av personen det gjelder, -personligheten ikke minst, og deres relasjon. Og jeg vet jo ingenting om han eller dere.

Pekefingermetoden gir ofte dårlige resultater, formaninger det samme. Det ender ofte i motvilje og det motsatte, da det lett kan bli oppfattet som mas. Andre metoder kan være tilrettelegging, -"nå starter vi med en kveldstur sammen tre dager i uken, du og jeg", eller å stille spørsmål som får ham selv til å tenke i riktige baner, altså ledende spørsmål, -"så et frø". Dette fordi viljen til endring må komme innenfra, fra han selv. Ikke et menneske i verden har noensinne klart å få et annet menneske til å slutte å røyke, f.eks., om ikke vedkommende vil det selv.

Kan du evt legge opp langsiktige og hyggelige mål, "gulrøtter", som en fin fottur et eller annet sted du vet han hadde likt å oppleve, hvor dere sammen trener dere opp til dette med kveldsturer sammen? Finne spennende ferieturer til steder du vet han fristes til å dra, og så ta det opp i en økonomisk sammenheng, vise ham litt regnestykker på hva han bruker på sigaretter, og så holde det opp mot hva en slik tur koster? Eller andre konkrete ting du kan motivere ham med? 

Lager du mat hjemme, evt står for innkjøp av mat, så kan du ta føringer der, ved å utelukkende kjøpe inn sunn mat, og kanskje i tillegg "pakke det inn" i litt ekstra gode (og sunne retter) som dere sammen hygger dere med om kveldene?

Kortsiktige mål er alltid mer effektive enn langsiktige. Vi mennesker lar oss motivere mye mer av umiddelbar gevinst, enn mulig gevinst på lang sikt. Det å unngå KOLS om tretti år, er noe som ikke er så sterk drivkraft enn f.eks. det å ha det litt ekstra hyggelig med sin partner her og nå. Og belønning  og positiv motivering virker alltid utrolig mye bedre enn negativ motivasjon, som det at "nå må du slutte å røyke og gå ned i vekt, ellers kan du få lungekreft og diabetes senere i livet".

Håper at du kan finne noe i det jeg har tenkt høyt om her, som nyttig eller motiverende, og ønsker deg lykke til. Det er flott at du bryr deg om han slik du gjør, og det kan du naturligvis også formidle til han, for alle liker omtanke og kjærlighet, det er en "her og nå"-ting, i motsetning til det å unngå sykdom om noen tiår. Lykke til.