Hvor ofte dusje?

Spørsmål

Min kjære og jeg har diskusjon om renslighet om dagen og vi trenger profesjonelle råd for å finne en løsning. Så jeg har to spørsmål:

1. Hvor ofte skal man dusje?
Han mener jeg er urenslig fordi jeg dusjer annenhver dag (etter trening). Jeg vasker meg med såpe og vann ellers + våtservietter uten parfyme i skrittet. Jobber på kontor og blir ikke spesielt svett eller møkkete. Mener at huden ikke har godt av å vaskes hver dag (og ikke er det godt for økonomien heller!). Anser meg ikke som en urenslig person og har aldri i mitt liv blitt fortalt at jeg er urenslig eller lukter vondt. Han derimot kan dusje opp til 3 ganger om dagen om nødvendig (har til og med hørt han gå i dusjen etter toalettbesøk). Så problemet vårt er at han føler han må mase på meg for å holde meg "ren nok", mens jeg føler han er sykelig renslig.

2. Vasking av underlivet.
Jeg har vært plaget av soppinfeksjon i 17 år nå - og har etter utallige tabletter, stikkpiller, kremer og såper med lav PH funnet frem til en løsning som fungerer for meg (har vært soppfri i ett år nå!) - jeg vasker meg nedentil med våtservietter uten parfyme. Min kjære mener dette ikke er nok, både som morgenvask og etter sex, så han mener det er mulig å finne frem til en løsning som gjør at jeg kan vaske meg skikkelig uten å få soppinfeksjon.

Som dere skjønner trenger vi hjelp. Jeg begynner å bli lei av å bli behandlet som et barn med vannskrekk.

Kvinne, 35 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg synes det er lov å ta et historisk fugleperspektiv på dette:

Så lenge mennesket har eksistert på jorden, helt inntil meget nylig (noen få tiår) så var ikke dusj hverken eksisterende eller et tema.
Våre foreldre og besteforeldre var ikke urenslige og ble ikke syke, av å vaske seg med klut her og der, og kanskje i en stamp en og annen sjelden gang.

Som lege ser man forøvrig svært ofte folk som skaffer seg hudplager ved å "dusje istykker" huden sin. Hud er ikke beregnet på å puttes i varmt vann hverken daglig eller enda mindre flere ganger daglig, og enda verre blir det om hele huden såpes inn. Det blir omtrent som en semsket sko: Putter du den i vaskemaskinen daglig, så blir skinnet dårligere etterhvert. Ikke minst tørker det ut.

Jeg har liten lyst til å gå inn i noe som kanskje har snev av en relasjonsmessig konflikt mellom deg og din partner, men jeg kan allikevel ikke unnlate å si at det å dusje tre ganger om dagen er særdeles overdrevent og helt klart mulig uheldig for huden.
Såfremt man ikke har direkte skittent arbeide, eller blir gjennomsvett daglig, så er der ingen medisinsk grunn til å skulle dusje hver dag heller.
Jfr i din sammenheng dette med hvordan våre foreldre og besteforeldre holdt seg rene, før dusjen ble allemannseie og dusjemanien et faktum.

Dine vaskerutiner har objektivt sett helt klart ingenting med urenslighet å gjøre og er mer enn fullgode, men det er jo helt klart at en person med hangup på dusjing (nå snakker jeg generelt, og ikke om din partner) kan gjøre seg andre tanker om det, uten at det dog er en objektiv fasit.

2) Vasking av underlivet:
Flott at du endelig klarer å holde soppinfeksjonene borte! Det i seg selv er mer enn enn et fullgodt bevis på at dine rutiner er korrekte for deg. Du trenger ikke noen bedre "bevisførsel" enn det.

Det kan ikke slåes under en stol at det kan høres ut som din partner har ideer og oppfatninger om vasking, som ikke det nødvendigvis er noe smart for deg å følge opp, for å si det diplomatisk.
Jeg ser imidlertid godt konfliktpotensialet i dette, og du skriver også at du mener dere trenger hjelp. Det er jeg enig i. Prøv å få til fellessamtaler om dette temaet, med en profesjonell tredjeperson. Fastlegen kan være en god start, da fastlegen både har faglig kompetanse omkring vasking og hygiene, samt erfaring og kompetanse på rådgivning og samtaleterapi.

Håper du kan finne noe av nytte i svaret. Lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn