Hvor mye varme tåler et menneske?

Spørsmål

Hei.
Jeg lurte på hvor mange grader som skal til før det blir farlig for et menneske? Hvis man er ute og har på seg lite klær og ikke er i aktivitet.

Svar

Hei
Det er mange faktorer som spiller inn. Om huden er direkte eksponert for sollys står det på en strålingsenergi på ca 900 W per kvadratmeter. Dette betyr at om du er et sted hvor det er veldig varmt bør du kle på deg slik at solen blir skygget ut, helst lyse klær som reflekterer lyset. En løstsittende, men tettvevet langermet bomullsskjorte og løstsittende langbukser, er bra, eller en kjortel av den typen mange arabere bruker er riktige klær i tropisk sol ved høy temperatur. Om mulig bør man holde seg i skyggen.

Ved høy temperatur spiller luftfuktigheten en stor rolle (men ikke når det gjelder veldig kalde omgivelser). Kroppens viktigste reguleringsmekanisme er svetting. Når vann fordamper forbrukes varme, og kroppen blir nedkjølt. Om den relative luftfuktigheten er 100% vil ikke svettingen gi effektiv avkjøling, og da vil en temperatur over 38 grader føre til overoppheting. Men som oftest er det ikke 100% relativ luftfuktighet, og da kan man kjøle seg ned med svetting, men forutsetningen for det er at man har tilgang til nok drikkevann. Man må få i seg nok salt, både natrium- og kaliumklorid. Som oftest er det salter i maten, men under ekstreme forhold bør man drikke en balansert sukker-salt-løsning (ORS, oral rehydreringsvæske). Saltmangel er en potensielt dødelig tilstand. Viktige kliniske tegn på saltmangel er hevelse i hender og føtter, svak puls. Ved alvorlig heteslag/heteutmattelse trenger man intravenøs tilførsel av saltvann. Om man er ved bevissthet kan man få ORS. Om noen får heteslag er det i tillegg til væsketilførsel nødvendig å få dem til et skyggefullt men luftig sted, og helst spraye dem med lunkent vann, samtidig som man vifter luft på dem.

Om det er tørr luft og rikelig væsketilgang kan man overleve i 50 varmegrader, som av og til forekommer i for eksempel Pakistan, men da kan man ikke være i særlig mye aktivitet. Litt luftdrag kan gjøre at svettingen blir mer effektiv, men ved ekstremt høye temperaturer vil vinden gjøre at den varme luften varmer opp kroppen mer effektivt enn stillestående luft. Det opplevde jeg selv da jeg en gang satt på med en motorsykkel i Marokko, på vei til et svømmebasseng. Det var en kort tur, men jeg følte meg nesten kokt før vi kom frem.

Du er inne på det med aktivitet. Når man bruker musklene produseres det mye varme, så på varme dager bør man legge eventuell nødvendig aktivitet til svale morgen-eller kveldstimer. Om man har tilgang til et relativt sett kjølig bad kan kan man ha det ganske bra, selv om det er veldig varmt.

Jeg må også nevne heteakklimatisering. Blant oss som bor i kjølige land har ikke kroppen samme evne til å svette effektivt som hos dem som er vant til å leve i høye temperaturer. Kroppen trenger faktisk 2-3 måneder på å utvikle full akklimatisering. På ferie vil vi ofte oppholde oss i områder med airconditioning, og da vil vi ikke bli akklimatisert i det hele tatt.

Grensene for hvor høy temperatur man kan tåle avhenger av helsetilstanden. Overvektige plages mer av varmen enn slanke mennesker. Barn har mye mindre å gå på enn voksne når det gjelder å opprettholde en god væskebalanse. De som bruker vanndrivende medisin har veldig lite å gå på. Om man har hjertesykdom (klaffefeil, angina pectoris) kan symptomene forverres, da hjertets minuttvolum øker ved høy temperatur.

Som du ser er det ikke lett å svare kort på spørsmålet ditt. I en badstue kan man i en kort stund overleve temperaturer på over 100 grader. Når det gjelder temperaturer man skal være i hele dagen vil de fleste mennesker synes at alt over 35 grader Celsius er for varmt.