Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvilke medisiner hjelper mot angst?

Spørsmål

Hei, jeg sliter med angst/sosialangst. Er urolig og får ofte hjerteklapp i stressede situasjoner. Har prøvd både Zoloft og Cipralex-tabletter, men fikk kraftige angstanfall av disse, så jeg måtte kutte de ut. Ta av og til sobril for å dempe angsten. (Bruker ikke mye, ca. 20 tabletter i året). Er det en annen type "lykkepille" jeg kunne ha prøvd? Har en meget flink fastlege, og har gode samtaler med henne, hun har også henvist meg til en psykoterapeut, som jeg går hos nå. Håper det kan hjelpe.
Tenkte det var interessant å høre hva en spesialist har som råd.

Svar

Hei,

du beskriver at du har slitt med angst/sosialangst og at du har prøvd med både Zoloft® og Cipralex®-tabletter, men at de ga deg kraftige angstanfall slik at du kuttet dem ut. Du skriver at du har begynt med psykoterapi. Du spør om det finnes en annen lykkepille som du kan bruke mot angst.

Angst kan føre til mange ulike symptomer i kroppen - for eksempel hjertebank som du beskriver å oppleve - fordi kroppen utskiller en del stress-hormoner. Angst har hatt en stor funksjon i evolusjonen og har hjulpet menneskene til å overleve. Noen ganger, for eksempel ved sosial angst, er angsten dog feilplassert. Man kan kanskje best beskrive det med at hjernen på en måte trykker på "alarm-knappen" selv om det egentlig er "falsk alarm". Denne alarmen utløser blant annet kroppslige reaksjoner.
Angstpasienter vil ofte ty til enten unnvikelse av situasjoner der angst oppstår eller til trygghetssøkende atferd. Tabletter som demper angst kan være uttrykk for slik trygghetssøkende atferd.
Som regel virker kognitiv terapi best mot angstlidelser. Det er derfor god grunn til å tro at psykoterapi vil hjelpe deg dersom du er motivert og samarbeidsvillig.

For å svare på spørsmålet ditt så kjenner jeg ikke til en annen lykkepille som kan brukes effektivt mot angst når de antidepressiva som du har prøvd har utløst angst.
Det finnes dog medikamenter fra andre grupper som man kan prøve for å dempe angst, for eksempel Atarax® eller Truxa®l i liten dose.
Atarax® er egentlig en gammel allergimedisin som også brukes mot kløe. Den mest vanlige bivirkningen er at den kan gi trøtthet.
Truxal® er en antipsykotikum der bivirkninger er som regel avhengig av dose. Vanlige bivirkninger er at den kan for eksempel gi munntørrhet, svimmelhet, kvalme, bevegelsesforstyrrelser.
Listen av bivirkninger er ikke uttømmende.
Dersom du skulle være interessert i å prøve medikamentell behandling i tillegg til psykoterapi er det viktig at du drøfter det med fastlegen din.

Jeg ønsker deg lykke til på veien videre!