Hvem har rett?

Spørsmål

fall på snøbrett, lege ved skisted tok røntgen og la åttetallsbandansje og velpaubandasje. Turen hjem tok nesten 10 timer og hånden som var bandasjert med plastgipsbandasje inntil magen ble nummen.
Oppsøkte legevakt på hjemstedet som ikke turde ta av gipsbandasjen for han kunne ikke legge ny!. Var innom
akuttpoliklinikk ved et stort sykehus i dag 4 dag etter bruddet. De fjernet straks bandasje/gips og sa at det var helt slutt på at de gjorde noe som helst med slike brudd. Hvem skal vi tro, legen på skistedet som også hadde en plakat av dette på veggen, eller de to legene ved sykehuset som måtte overbevise (?) en bekymret tenåringsmor til at de fikk ta av bandasjene. Jeg har sjekket på internett og kan ikke forstå at dette skal være uten noe støtte for vår tenåring.
Når han står oppreist stikker beinet frem ved kravebeinet, og det er skikkelig ekkelt!
Sykehuset var tydelig irritert over første leges behandling, og gipsbandasjen hadde laget sår hud flere plasser, bl.a
et sår på skulderen. Hva kan jeg smøre huden med for at det ikke skal gå infeksjon i dette?
Sykehuset bad meg følge med huden ved beinstumpen slik at det ikke ble betent,
men her er ikke sår!(?) Operasjon var utelukket foreløpig for de sa at infeksjonsfaren var ekstrem. Jeg aner ikke hvordan jeg skal behandle huden, og hva jeg skal gjøre med dusjing osv??
Hvordan skal han trene seg opp?

Sykdommer: 2 brudd i kravebein og arm
(fraktur ve clavicula ,idt på og prox humusfraktur collum chirurgicum)
Medisiner: 3 første dager 4 paralgin forte i døgnet,
fra 4. dag foreskrevet 5 phinex forte i døgnet

Kvinne, 40 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg forstår at dere er forvirret! Jeg regner med at den første legen ikke var ortoped, selv om du ikke skriver noe om det.
Det er ingenting som lager større forvirring for pasienter (og leger) enn at det er mange forskjellige måter å takle ett problem på. Du har mange spørsmål og når jeg nå kommer med et svar til føles det hele kanskje komplett forvirret, men jeg skal forsøke å si litt generelt om dette.
(dessuten er det ikke alltid spesialistene heller er enige om hvordan et brudd skal behandles optimalt)

Først; jeg har jo ikke sett røntgenbildene og er heller ikke ortoped, slik at det jeg sier vil ikke nødvendigvis være helt korrekt for din sønn.

Et brudd i kravebenet (clavicula) ble tidligere behandlet med åttetallsbandasje. Dette er nå en "avlegs" behandling i de fleste tilfeller, men kan gjenfinnes i faglitteratur (og sikkert på internett) som ikke er helt oppdatert. Disse bruddene gror fint sammen igjen, men noen ganger med en liten "kul" der bruddet var. Slike brudd skal kun opereres hvis det er gått hull på huden eller hvis huden er "truet" på noen måte, dvs at det er rett før benpipene stikker hull. Det er en fordel å bevare den hele huden og la bruddet gro av seg selv.

Et brudd i overarmen (humerus) kan være litt mer komplisert men ofte brekker det på samme plassen hos de fleste (den kirurgiske halsen - collum chirurgicum). Hvis det ikke er bruddlinjer inn til leddet og lite eller ingen fragmenter kan denne også godt behandles uten gips eller operasjonen. En knusningsbrudd med mange bruddlinjer og smådeler eller med stor vinkelfeil må noen ganger opereres.

Det er klart at sønnen din vil ha en del smerter til å begynne med, derfor har dere også fått en del smertestillende. Han skal bruke smertestillende i den mengde han trenger til å begynne med. Smertene vil jo bli mindre etterhvert.

Han skal tidlig begynne å bevege armen uinntil smertegrensen. Jeg synes det er naturlig at deres faste lege kobler inn en fysioterapeut som kan gi ham ævelser og instruere i hvordan armen skal trenes opp!

Hudsår kan behandles med Bacimycinpulver. Huden ved beinstumpen behæver dere ikke behandle med mindre det kommer sår, da skal dere smøre med fuktighetskrem og eventuelt konsultere lege hvis det er mistanke om at det er hull inn til kravebenet.

Han kan dusje uten noen spesielle forsiktighetsregler.

LYKKE TIL!!!!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-