Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva slags prostatabehandling er best?

Spørsmål

Jeg er blitt tilbudt kirurgisk operasjon for godartet forstørret prostata. Etter min forståelse er ikke dette den mest skånsomme måten å gjennomføre inngrepet på. Jeg har en oppfatning av at grønn laser operasjon er mer skånsomt. Har du en liste over hvilke behandlingsinstitusjoner innenfor helsenorge som tilbyr slik operasjon med grønn laser? Har du noe syn på om min oppfatning er riktig (at grønn laser er et bedre alternativ)?

Et annet spørsmål, jeg leser at et behandlingsalternativ er å sette inn stent i stedet for operajon. Er dette et enda mer skånsomt alternativ, og vil det kunne fungere tilfredsstillende som alternativ til kirurgisk operasjon?

Min plage relaterer seg først og fremst til hyppig vannlating gjennom det våkne døgn (12-16 ganger) men må ikke opp om natten. Ved tømming av blære ble det målt 0,6 l resturin.

Svar

Hei.

Det er slik at kirurger som vurderer hva slags behandling en pasient bør få, velger det som er riktigst, best, mest effektiv og minst risikabelt for pasienten. Det gjøres individuelt i hvert enkelt tilfelle, blant annet med tanke på pasientens helse forøvrig, graden av plager og symptomer osv. Kirurger som gjør slike vurderinger, f.eks. i ditt tilfelle hva slags prostatabehandling du bør få, har spisskompetanse nettopp på å vite hva som er riktigste måten for akkurat deg. Det er en del av deres fagfelt og kompetanse, og det er basert på nasjonale og internasjonale studier og anbefalinger, årelang utdanning og etterutdanning, lesing av det siste av forskningsrapporter på fronten osv osv.

Jeg nevner dette, siden du sier at du har "forstått det slik" at grønn laser er den mest skånsomme metoden. Da skjønner jeg at du har lest noe om dette, og det er bra. Men: Jeg er selv lege, men ikke kirurg. Jeg hadde ALDRI våget å være med å finne ut hva slags behandling jeg skulle ha for en prostatasykdom, dersom jeg skulle behandles. Jeg ville aktivt bestemt meg for å stole blindt på kirurgen. Hvorfor det? Jo, fordi jeg vet at uansett hvor mye jeg hadde lest om emnet, så ville kirurgen ha visst svært mye mer om det enn meg, og i tillegg hatt erfaringer å bygge på osv, og i tillegg ville jeg vært livredd for de tankemessige konsekvensene og skyldfølelse om jeg selv skulle ha gjort behandlingsvalg overfor meg selv, og så ble det ikke vellykket. Da er det langt bedre å tenke at du tok tross alt imot et råd fra de som kunne mest om dette. Det må da være en utrolig slitsom og krevende jobb, å selv skulle ta stilling til ting man heldigvis har spesialister for å finne ut for oss, altså den beste behandlingsmåten akkurat for deg.

Det høres kanskje ut som veldig autoritetstro tenkning fra min side, og det er det, og det er noe jeg faktisk anbefaler med hensikt, og det handler om at autoritet / kunnskap er noe veldig bra, ikke noe negativt, hvilken en kanskje i første omgang tenker når en møter en anbefaling om å følge autoriteter fremfor å tenke selv. Det er liksom det motsatte av det vi i alle andre sammenhenger har blitt drillet i å tenke. Men det gjelder ikke når fagfeltet blir vanskelig nok dette med at en skal tenke ut løsninger selv. Hvis jeg har et seilfly som jeg skal ut og fly med, og det er et problem med det, og flymekanikeren mener at jeg bør reparere det ved å bytte ut del X, så velger jeg åpenbart å stole blindt på flymekanikeren, fremfor å prøve å lese meg opp selv å emnet. Og når det gjelder inngrep i kroppen, så er det jo enda viktigere å stole på autoritet og kompetanse, tenker jeg,
Mitt råd er derfor å stole på de som kan mer om dette en deg selv. Det øker sjansene for at det blir riktig valg. Og så er det jo rent tanke- og følelsesmessig ren luksus å slippe å være med på å finne ut av dette selv, spesielt når man som du og jeg ikke er kirurger. Jeg hadde aldri turt noe annet selv.

Når de gjelder de faglige vurderinger av grønn laser og stent, så skal jeg ikke uttale meg, siden jeg ikke driver med dette i mitt fagfelt som almenlege. Jeg hadde utvilsomt spurt en kirurg om dette, om jeg ville vite svaret, enten for egen del eller for en pasient sin del.

Når det gjelder hvem som utfører slik behandling med grønn laser, så fant jeg helt tilfeldigvis følgende link, ifra Volvat:
https://www.volvat.no/tjenester/urologi/urologiske-operasjoner/prostataoperasjon/

Det finnes sikkert andre som driver med dette også, men jeg kjenner ikke til disse. Det beste er vel da å google, for slike private aktører har lagt sine nettsider slik at det er lett å finne de, siden de ønsker å selge sine tjenester.

Som du ser, har jeg med viten og vilje unnlat å ta stilling til hva som er riktigst behandlingsmetode for deg, slik du spør meg om, for dersom du hadde vært pasient hos meg, hadde jeg som du skjønner, konferert med en kirurg for å til en individuell vurdering av dette for deg.

Håper du finner gode og riktige valg, og husk at det sikkert er mye i det gamle ordtaket: "Der er mange veier som fører til Rom."
Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-