Hva skal jeg gjøre med min venn?

Spørsmål

Kjære lommelegen.

Jeg har et spørsmål som ikke angår meg men en veldig kjær venn av meg. Jeg vet ikke hva jeg kan eller bør gjøre for å hjelpe ham...
Personen jeg snakker om har alltid virket veldig selvsikker utenpå og det har alltid sett ut som han har visst hva han ville med livet. Personen jeg i dag kjenner er deprimert, usikker, vil ikke snakke om sine problem eller stå opp om dagen.Kan begynne og gråte helt plutselig uten at noe er sagt eller skjedd osv..Jeg har mast og mast om at han må snakke med noen og at han ikke kan løse alle verdensproblem selv og han har endelig begynt behandlig hos psykolog og tar lykkepillen. Han har ikke fortalt meg hva dette går ut på eller om bivirkninger osv. Spørsmålet mitt til deg er da: hva går lykkepillen ut på? bivirkninger, påvirkninger osv... Hva råd kan du gi meg i det å hjelpe han? Hva kan jeg gjøre for å hjelpe han på best mulig måte? Jeg er så frustrert, aner ikke hva jeg kan eller bør gjøre for å hjelpe, men jeg vil så gjerne hjelpe han på vegen...Jeg er livredd for at han er så langt nede nå at han står på kanten av et stup og sveier, hjelp meg vær så snill...

Takk på forhånd for hjelpen.

Kvinne, 22 år

Svar

Hei!

Det er flott at du bryr deg om din venn og at du viser omsorg på den måten jeg får inntrykk av i henvendelsen din. Det er ikke tvil om at vennen din sliter med ett eller annet, ut fra beskrivelsen din virker han dypt deprimert. At han nå har begynt hos psykolog og tar medisiner er et viktig skritt for ham og sannsynligvis veien ut av de plagene han sliter med.

Husk likevel at han selv må velge hvor mye av sine problemer han vil offentliggjøre eller eksponere for sine venner, uansett hvor nære de er. Det er ikke du som skal ta ansvaret for hans ve og vel, men det er flott at du er villig til å stille opp for ham og hjelpe ham på alle måter.
Det er viktig at du viser ham at du forstår at han har det tungt og at du vil støtte ham og hjelpe ham hvis han ønsker det. Noen ganger er det viktigste å vise at man er tilstede og at man er glad i vedkommende. Som regel er det mindre viktig å gjøre eller si de "riktige" tingene. Du kan støtte ham og vise at det er åpning for at dere kan snakke sammen hvis han vil det. Da er det viktig at du er flink til å lytte og til å gi ham en følelse av trygghet og lojalitet fra din side.

Jeg håper din venn kommer seg ut av den tunge situasjonen han er i nå.

Les mer om lykkepillen på linken over til høyre.