Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva kan smertene skyldes?

Spørsmål

Heisann. Har siden i høst hatt smerter fra skuldrene og ned til fingertuppene. I tillegg smerter i lårene og ned til tærne. Spesielt smertefullt i tåleddene og fingerleddene. Smertene er verkende, stikkende, og er der hele dagen, men i varierende intensitet. Føler det som ei gangsperre. Har vært hos reumatolog. Hadde noe utslag på blodprøver, men ikke nok til å starte noe behandling. Vært i røntgen for å sjekke om eventuelle nerver lå i klem i hode/nakke. -Ingen funn der. Er i tillegg trøtt/utmattet. Ellers info: startet på lavkarbo for litt over ett og ett halv år siden. Har lavt stoffskifte og bruker levaxin. Ifølge fastlegen min er jeg godt regulert med doseringen jeg går på. Hva kan årsaken til plagene være?

Svar

Hei.

Du er altså en ung kvinne på 37 år, med lavt stoffskifte som er velregulert, og forøvrig ingen hittil kjente sykdommer.
Du har i et halvt års tid hatt plager med smerter fra skuldre til fingre, og i lår og ned til tærne, med spesielt smertefulle tåledd og fingerledd. I tillegg er du trøtt og utmattet.

Naturligvis lurer du på hva årsaken til plagene er, men undersøkelser hittil har ikke gitt noen forklaring. Det vi vet er altså at der ikke er nerver som ligger i klem i nakken, så det er ikke årsaken til plagene fra hendene. Der har også vært utslag på en blodprøve, forteller du, og såvidt jeg forstår var det en blodprøve som har med revmatiske sykdommer å gjøre? Men revmatologen startet ingen behandling. Vet du eksakt hvilke konklusjoner revmatologen kom til forøvrig? Om der ble stilt noen diagnose? Det er jo mulig at det kan ha blitt, eller i det minste at revmatologen har en teori om hva plagene skyldes. Dette er viktig å nøste videre i, så jeg anbefaler deg å gå til fastlegen for å gå nøye gjennom hva som er tenkt og skrevet i epikrisen fra revmatologen.

Det er også slik at en kan ha revmatiske sykdommer som begynner meget gradvis, og som ikke gir utslag på blodprøver i første omgang, ja i noen tilfeller ikke slår ut på mange år. Derfor må du diskutere med legen din om ikke du skal kontrollere disse prøvene igjen etterhvert.

Men det er forøvrig ikke slik at du nødvendigvis har noen revmatisk sykdom. Kan det skyldes muskulære forhold? La legen din undersøke deg for dette. Nevrologiske årsaker? Diskuter med legen din om du eventuelt skulle være utredet av nevrolog.
Det er vanskelig for meg å si noe mer konkret om årsaken til dine smerter uten å kunne undersøke deg, så dette blir mer generell høyttenking og generelle råd.

Når det gjelder din trøtthet, så er det et symptom som kan skyldes nær sagt "alt eller ingenting". Der finnes knapt en sykdom eller medisinsk tilstand som IKKE kan gi slapphet som symptom, og samtidig vet vi at de fleste tilfeller av slapphet og utmattelse IKKE skyldes medisinske årsaker i det hele tatt. Man kan altså bli slapp og utmattet av alt annet også egentlig, dvs "livet en lever": Summen av alt vi tenker, føler, opplever osv påvirker oss og kropp / psyke i svært stor grad til enhver tid, både positivt og negativt.
Det er f.eks. meget vanlig å bli slapp og utmattet av vedvarende negative ting i livet som (tilfeldige eksempler): For mye å gjøre, for lite å gjøre, kjedsomhet, stress, frustrasjon, uløste konflikter, vanskelige relasjoner, sure og vriene partnere, dårlig arbeidsmiljø, for lite trening, for mye trening osv osv. Så om ikke legen din finner ut årsaker til din slapphet vha "bredspektrede" blodprøver, og ingen påvisbare medisinske årsaker til slappheten din, så er det for deg som for alle andre mennesker mulig at forklaringene kan være ikke-medisinske, jfr over, og da kan du begynne å analysere din livssituasjon og se om du kan se noen "gnagsår" i livet for tiden, og evt gjøre noe med det.

Sjekk også at din stoffskifteblodprøve TSH ligger mellom 0,5 og 1,5, gjerne ned mot 0,5. Da er du korrekt dosert med Levaxin. Hvis den er høyere enn 1,5, har du for lav dose og kan profitere på høyere dose, kanskje bli mindre slapp. Normalverdiene for TSH for personer som ikke har stoffskiftesykdom er ikke de samme som ønskelige verdier (0,5-1,5) hos personer med lavt stoffskifte som bruker Levaxin.

Håper at du kan finne noe av nytte i min høyttenking og mine råd her. Ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-