Hva kan man spise ved fruktosemalabsorpsjon?

Spørsmål

Hei! Jeg fikk konstatert laktoseintoleranse for noen år tilbake og har nå fått beskjed om at jeg trolig har fruktosemalabsorpsjon og bør dermed holde meg unna fruktoseholdige matvarer. Jeg har funnet en nettside som viser oversikt over fruktose i div frukt/bær og grønnsaker/nøtter, men er usikker på hvor mye fruktose som er mye pr 100 gr. I tillegg lurer jeg på hvilke korn-/melsorter det er fruktose i og om det er det fruktose i popcorn, ris, vårløk, tomatpure og laktosefri melk/fløte? Noen andre produkter jeg bør være obs på?

Kvinne, 40 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for spørsmål.

Fruktosemalabsorpsjon forekommer når tynntarmen har redusert kapasitet til å suge opp fruktsukker/fruktose gjennom tarmveggen. Fruktose fortsetter videre fra tynntarmen til tykktarmen, hvor det brytes ned av bakterier som naturlig forekommer i tykktarmen. Dette kan gi symptomer som gass, oppblåsthet, luftsmerter, kvalme, diaré og/eller forstoppelse. Noen kan også merke trøtthet eller tiltaksløshet.

Fruktose er et sukkermolekyl som finnes i mange matvarer, hovedsakelig frukt, honning og en rekke grønnsaker. I tillegg inneholder vanlig bordsukker (sukrose) en halvpart fruktose og en halvpart av sukkermolekylet druesukker (glukose). Det vil si at det meste av mat som er søtet med sukker også inneholder en god del fruktose.

Fruktose kan forekomme i ingredienslisten på matvarer under mange ulike navn, derfor er det viktig å lese ingredienslisten. Matvarer inneholder alltid mest av ingrediensen som står først og minst av ingrediensen som står sist. Du bør se etter fruktsukker, fruktose, levulose, fruktjuicekonsentrat, sukrose, farin, sukker, raffinade, honning, sirup, brunsukker, HFCS (high fructose corn syrup), melasse, karamell, for å nevne noen.

Du bør imidlertid IKKE kutte ut alt av matvarer som inneholder fruktose fra kostholdet ditt. Det er viktig at du unngår unødvendige restriksjoner i kostholdet over lengre tid, aller viktigst for å minimere risikoen for å få for lite av enkelte vitaminer og mineraler. Min erfaring er at man må bli kjent med sin egen toleransegrense for fruktose og laktose, det er individuelt hvor mye man tolererer. De fleste tolererer noe gjennom kostholdet. For å finne ditt toleransenivå kan du for eksempel gjennomføre en testkost for deg selv ved å utelate en del matvarer fra kostholdet ditt for en toukers periode, for deretter å gradvis introdusere ulike matvarer igjen. Du kan for eksempel gjennomføre kost- og symptomregistrering samtidig som du reintroduserer matvarene, slik at du får oversikt for deg selv over hvilke matvarer som gir mer symptomer og hvilke som ikke gir symptomer. Et eksempel på et kostregistreringsskjema: http://www.helse-og-velferdsetaten.oslo.kommune.no/getfile.php/helse-%20og%20velferdsetaten%20%28HEV%29/Internett%20%28HEV%29/Ern%C3%A6ring/Kostregistreringsskjema.pdf. I tillegg bør du ha en kolonne hvor du registrerer symptom, for eksempel diaré, oppblåsthet, luft i magen osv. Etter hvert kan du da systematisere hva du tolererer og ikke. Dersom du ikke merker forskjell på symptomene dine etter å ha gjort tiltakene som nevnes her anbefaler jeg deg å ikke fortsette med like restriktivt kosthold, da det er viktig at kroppen din får næringsstoffer fra så mange ulike matvarer som mulig. En klinisk ernæringsfysiolog kan hjelpe deg med registrering og systematisering dersom du synes det er utfordrende.

Aller viktigst, det anbefales at du reduserer de store kildene til sukker i kostholdet, som for eksempel godteri, kaker, kjeks, saft, juice og brus. Eksempelvis inneholder 0,5 liter brus 25 g fruktose (50 g sukker) mens én banan inneholder 3 g fruktose. Da kan du spise åtte bananer på én liten flaske brus! Derfor er det viktig å redusere inntaket av fruktose i form av sukker, og ikke redusere inntaket av frisk frukt og grønnsaker mer enn høyst nødvendig. Ved en testkost vil du sannsynligvis merke symptomlindring dersom du i første omgang reduserer inntaket av frukt eller fruktjuice laget av epler, pærer, plommer, druer, mango, vannmelon, plommer, kiwi, fersken, aprikos, appelsin og kirsebær. I tillegg bør du i en testkostperiode utelate tørket frukt fra kostholdet. Det kan ellers være lurt å for en periode redusere inntaket av produkter som sursøt saus, mangochutney, ulike grillsauser, tomatpuré, tomatsuppe og tomatsauser.

For å lindre symptomene ellers kan det i tillegg til å begrense laktose- og fruktoseinntaket være nyttig å forebygge oppblåsthet ved å tygge maten godt og ta seg god tid ved måltidet, ha en regelmessig måltidsrytme med små og hyppige måltider heller enn store og få måltider, være forsiktig med gassdannende matvarer som for eksempel løk, ulike kåltyper, belgvekster, kullsyreholdig drikke og alkohol- eller kaffeholdige drikker. Grønnsaker tolereres generelt best rå. Tyggegummi bidrar til at man svelger luft når man tygger, samtidig som det kunstige søtningsstoffet sorbitol kan bidra til økt mengde gass i magen samt diaré.

Når det gjelder brødmat, er det generelt lite fruktose i dette. Oftest tolereres mellomgrovt brød best med tanke på fiberinnholdet. Men også her bør du prøve deg fram. Frokostblandinger kan ofte være søtet med honning eller sukker, eller ha fruktbiter i seg, og du bør således være oppmerksom på å velge "rene" frokostblandinger uten for mange tilsetninger. Spis gjerne så grovt brød som du tolererer. Fisk, kjøtt, oljer, smør og egg inneholder ikke fruktose. Du kan også spise de fleste typer pålegg, men begrens inntaket av syltetøy og andre søte pålegg i testkostperioden. Ris, pasta og potet er også viktige basisvarer i et fruktoseredusert kosthold. Noen kan reagere på potet i større mengder, mandelpoteter tolereres oftest greit. Laktosefrie melkeprodukter inneholder lite fruktose så sant de ikke er tilsatt fruktsaft og/eller sukker (for eksempel Biola). Popkorn er et godt snacksalternativ å velge, sammen med ulike typer nøtter og mørk sjokolade. Vårløk inneholder lite fruktose og kan således være en god bestanddel av et variert kosthold.

Dersom du i en periode spiser restriktivt fordi du gjennomfører en test av hva du tolererer og ikke, bør du ta et multivitamintilskudd for å sikre at du får i deg tilstrekkelig mengde av ulike næringsstoffer.

I tillegg kan stress og anspenthet samt utilstrekkelige mengder søvn bidra til mage-tarmsymptomer.

Håper dette svaret, i tillegg til oversikten du har funnet over fruktoseinnhold i matvarer, kan bidra til at du opplever symptomlindring.

Lykke til!

Kilde: Fagnettverk for kliniske ernæringsfysiologer i Nord-Norge.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn