Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er symptomer på psykose?

Spørsmål

Hei. Jeg hadde kyssesyken for ett år siden, og strevde i noen måneder med enormt energitap og tretthet i en ekstremt hektisk hverdag med full jobb og tre små barn. I utgangspunktet er jeg en lykkelig person med en masse sprudlende glede og energi, og mer enn nok av overskudd til familie, venner og meg selv. Men det var som om energitapet spiste meg opp. Jeg sluttet å se lykke og glede i hverdagen. Alt ble et ork. Etter hvert kom energien tilbake, men depresjonen hang igjen. Jeg mistet de mentale verdiene mine og såret de jeg er aller mest glad i på det sterkeste. Livet mitt begynte å bestå av festing og det å komme seg ut av huset. Selvtid. Jeg var ekstremt mottagelig for oppmerksomhet fra andre menn, og til slutt så jeg ikke annen utvei enn å forlate mannen min. Jeg trodde livet mitt skulle være sånn. Plutselig en dag våknet jeg og ser hvordan jeg har revet livet mitt i fillebiter. Jeg fikk med dette en kraftig depresjon og følte at jeg så meg selv fra utsiden. Alt av følelser og verdier strømmet tilbake, og i dag, 5 mnd etter er jeg fullt og helt tilbake. Med et sterkt og godt familieliv heldigvis, full av energi og livsglede. Dette pågikk i ca 5 måneder med eskalerende følelsesløshet. Jeg sitter igjen med spørsmålet om hva som skjedde med meg. Kan dette ha vært en type psykose eller lignende??

Svar

Hei,

du beskriver at du har hatt kyssesyke for ett år siden, og strevde i noen måneder med enormt energitap og tretthet samtidig som du beskriver at du på samme tidspunktet stod i en ekstremt hektisk hverdag med full jobb og tre små barn.
Du forteller at du egentlig anser deg selv som en lykkelig person med både glede, energi og overskudd, men at du opplevde at energitapet ga deg depressive symptomer og at disse symptomene hang igjen etter at energien kom tilbake.
Du beskriver at du endret atferd og såret folk rundt deg som egentlig var/er glade i, ved å gå ut, feste og være mottagelig for oppmerksomhet for andre menn.
Du opplyser at du plutselig "våknet en dag" og opplevde at du hadde "revet livet ditt i fillebiter".
Heldigvis skriver du at ting har ordet seg for deg til slutt, men at du sitter igjen med spørsmålet om hva som skjedde med deg den gangen og om det kan ha vært en type psykose eller lignende.

Det er dessverre både umulig og uforsvarlig å stille en diagnose over nettet uten å ha møtt deg, undersøkt deg og mer inngående kjennskap til saken din, slik at jeg bare kan gi deg noe generell informasjon om psykose og hvordan den ofte arter seg:

Psykose er en sykdom som kan ha positive symptomer og negative symptomer.
Som positive symptomer regner man for eksempel vrangforestillinger, hallusinasjoner med mer.
Negative symptomer er for eksempel tilbaketrekning, manglende motivasjon, apati og flate følelser med mer.
Psykose er en sykdom som bør utredes og behandles i spesialisthelsetjenesten.

Som sagt har jeg ingen mulighet til å uttale meg mer i forhold til spørsmålet du stilte enn det generelle svaret du har fått.
For å få vite mer inngående svar på hva som har skjedd med deg anbefaler jeg deg å ta kontakt med fastlegen din og drøfte spørsmålet med ham/henne.
Jeg ønsker deg alt det beste på veien videre!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-