Hva er lungebetennelse?

Spørsmål

Hva er symtomene og behendlling på lungebetennelse? Hvem er mest utsatt for å få det?

Kvinne, 16 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

En lungebetennelse er en infeksjon i de nedre luftveiene, i selve lungevevet. Barn og eldre er mest utsatt for å få lungebetennelse. Ca. 5 pr 1000 innbyggere får lungebetennelse hvert år. Røyking, dårlig hosterefleks, bihulebetennelser og virusinfeksjoner i hals/bronkier kan gjøre en person mer utsatt for lungebetennelse.

Det er svært forskjellige symptomer på lungebetennelse, alt etter hvilken type infeksjon/bakterie/virus det dreier seg om og hvor kraftig man er angrepet.

Ofte har man hoste og feber, man kan ha vondt i brystet når man puster, tung og rask pust, gulgrønt oppspytt eller dårlig allmenntilstand.

Legen stiller diagnosen ved å gjenkjenen sykehistorien, blodprøver, ved å lytte på lungene og eventuelt ved å vurdere et røntgenbilde av lungene. Som regel er det ikke nødvendig med røntgenbilde ved lungebetennelse, men er man i tvil eller behandlingen ikke virker som planlagt kan det være nødvendig å ta røntgenbilde.

Behandlingen ved bakteriell lungebetennelse er antibiotika. Ved virusinfeksjoner hjelper ikke antibiotika, da er det mer symptombehandling som gjelder i form av febernedsettende, hostesaft og eventuelt astmamedisiner for å lette pusten hos de som er mest tungpustet.