Hva er en indremedisiner?

Spørsmål

Min fastlege var ikke fornøyd med de siste blodprøvene mine, og ringte meg og sa at han hadde henvist meg til en indremedisiner.
Har jo hørt om indremedisin, men aldri vært hos en. HVA gjør egentlig en indremedisiner??

Sykdommer: Høyt blodtrykk, høyt jerninnhold i blodet
Medisiner: Selo-zok

Kvinne, 48 år

Svar

Hei!

Ja, tittelen på denne spesialisten høres jo litt merkelig ut, men uttrykket indremedisin er ganske innarbeidet i helsevesenet. Det finnes jo ingen "ytremedisinere", men en indremedisiner er spesialist på alt som foregår inni selve kroppen, for eksempel blod og sirkulasjonsforstyrrelser (hjerte), lungemedisin, mage-tarmproblematikk, infeksjoner, nyresykdommer og hormonsykdommer. Indremedisin er en spesialitet som innbefatter alle disse områdene, men ofte underspesialiserer man seg etterhvert, slik at legen kanskje er spesielt god på hjertesykdommer eller feks blodsykdommer.
Indremedisinere opererer ikke, men de er flinke til å behandle med medikamenter.

Når du kommer til en spesialist vil du oppdage at han på sett og vis arbeider på samme måte som fastlegen din. Han vil spørre deg nøye ut om sykehistorie og symptomer, undersøke deg og bestille spesialundersøkelser, røntgenundersøkelser og blodprøver. Selv om det er ganske likt en allmennpraktiker så har indremedisineren spesialkunnskap om de lidelsene du blir henvist for.