Hva er Calve-Legg-Perthes?

Spørsmål

Vår sønn på 5 år,har fått konstatert Kalve leg Perthes.Hvordan behandles dette?

Sykdommer: Calve leg perthes

Kvinne, 34 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Sykdommen du refererer til, CLP, er en sykdom i lårbenets "hode", dvs der hvor lårbenet danner hofteleddet mot bekkenet. Av en delvis ukjent grunn blir lårbenets hode deformert og passer ikke lengre inn i hofteskålen, trolig henger årsaken sammen med redusert blodforsyning til denne delen av lårbenet.

Som regel er det gutter som får denne lidelsen, den rammer 1 av 1000 barn, ofte i 4-8-årsalderen. Hos 10-15% av tilfellene opptrer plagene i begge hofter.

Barnet klager gjerne over smerter i hofte, lyske og lår/kne og foreldrene kan observere halting.

Hvis det ikke er andre tilstander som forklarer plagene bør det taes røntgenbilde og barnet må vurderes av en ortoped. Røntgenbildene blir etterhvert ganske karakteristiske for tilstanden.

Behandlingen tar ofte lang tid. Det er viktig at hoften får mest mulig avlastning, slik at det blir minst mulig ujevnheter i hofteleddet. Hoften må fikseres i god stilling, dette kan gjøres med skinner eller noen ganger kirurgi. I akuttfasen må pasienten holde sengen og etterhvert kun belaste lett, eventuelt krykker. Full belastning tillates etter ett år.

Etter 1-3 år brenner sykdommen ut, og hofteleddet er da modellert på nytt. Det er derfor viktig at behandlingen og avlastningen er grundig i tiden inntil dette.

I voksen alder kan disse barna være utsatt for tidligere plager med slitasjegikt i hoftene.