Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hundefor og kugalskap

Spørsmål

Jeg har så store problemer med ”overrenslighet”, eller tvangstanker om å måtte vaske meg hele tiden. (innebærer at jeg vansker hendene gang på gang, uten egentlig å være synlig møkkete.) Jeg får ikke konsentrert meg om noe annet, og blir så mentalt nedkjørt. Dette er så slitsomt, og jeg vet nesten ikke hvordan jeg skal orke å forsette med dette. Jeg blir grinete, sur og ikke til å leve med. Dette går utover familien min, kjæresten min og det sosiale livet mitt, fordi jeg ikke fungerer som normalt. Jeg er regelrett helt utenfor. Jeg føler meg så ”bundet” og føler ikke noe glede ved å leve. Årsaken til denne tvangsvaskingen, ligger i at jeg har skrekken for å få ”kugalskap” eller den menneskelige utgaven av denne sykdommen. Jeg har nemlig ei venninne som har hunder, og som kjøper hundefôret Europris. Etter at hundene hennes har spist er de oppi ansiktet mitt, sleiker og koser. Jeg har også klappet de flere ganger, ved munn og neseparti. Det er da jeg er så redd for å ha fått i meg dette ”kugalskap-infiserte” hundefôret (som jeg tror er infisert), selv om det kun dreier seg om ikke så store mengder. Jeg innbiller meg at siden dette er så billig fôr, at det inneholder bare ”søppel” og beinrester fra oppmalt kugalskap-infiserte dyr. Er det riktig at hundefôret i Norge blir sjekket grundig? Gjelder dette også hundefôret fra billigkjedene, som for eksempel. Europris? Hvor mye hundefôr må jeg få i meg, for å utvikle den menneskelige utgaven av kugalskap? Behøver jeg å bekymre meg så mye som jeg gjør? Vær så snill og hjelp meg, dette er virkelig et problem for meg! Et jeg ikke hvordan jeg skal orke å forsette slik, jeg blir jo helt gal! Sykdommer: Tvangstanker - overrenslighet Kvinne, 25 år

Svar

Hei!

For å begynne med det siste først; Du bekymrer deg mye mer enn hva som er nødvendig og du har et reelt problem!

Problemet for deg er ikke hundeforet, for det tror jeg på ingen måte er infisert med kugalskap og jeg tror overhodet ikke at du er utsatt for noe smitte.

Imidlertid har du tydelige tvangstanker rundt dette emnet, og du har tydelig kjørt deg fast i et spor som det er vanskelig å komme ut av. Uansett hva du får av forsikringer om at hundeforet er rent og i orden så tror jeg ikke du vil godta det, men fortsat ha angsten og tvangstankene i deg.

Jeg tror du trenger profesjonell hjelp i form av en psykolog eler en psykiater. Du kan kontakte fastlegen din for å bli henvist videre til terapi. Når du tenker over hvor mye denne fobien hemmer deg og ødelegger i ditt daligliv, skjønner du sikkert at det er riktig og fornuftig å søke hjelp.
Lykke til!!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-