Humørproblemer ved overgangsalderen

Spørsmål

46 år. Jeg har en me diagnose. Har jobbet ca 40% fram til siste halvår, nå 100% sykemeldt. Kroppen trapper opp mot overgangsalder og takler ikke det noe særlig. Kan ikke begynne på østrogen ennå, ettersom jeg ikke har sluttet å blø. Skal få prøve spiral, er noe ventetid hos gynekologen. Hadde depresjoner for noen år siden og fikk fin hjelp av Cipralex. Psyken nå blir verre og verre, vet ikke om jeg skal skalle ned folk eller begynne å grine, avløst av kraftig angst som kan henge ved et par dager. Det er vanskelig å trene bort uroen, for lang tur- så er jeg sengeliggende de neste to dagene. Har prøvd Cipralex, men det gir meg nå kramper og prikking. Jeg så en lege på nett anbefale å prøve Efexor, men ser den har samme mulige bivirkning. Skulle hatt noe som demper humøret, om det ikke finnes noe jeg kan ta fast, så noe jeg kan ta ved behov? Noe som virker i det minste et par timer? (Fastlegen min er litt ubrukelig, det var en vikar som foreslo å prøve spiral og jeg selv som foreslo Cipralex, som jeg fikk under tvil. Skulle gjerne ha et forslag å komme med selv) Min mor gikk knapt ut av døra på 10 år i forbindelse med overgangsalderen, så jeg er ganske desperat etter å finne noe som fungerer. (Er også blitt vanvittig sulten, alltid vært slank og hatt et bevisst kosthold, nå dytter jeg inn pølser og snop og står opp om natta og gafler i meg mer. Så hvis du har forslag der også, vil jeg gjerne prøve. Men jeg kan takle å bli tjukk, det er verre med psyken. Jeg er et sånt hysterisk kvinnemenneske i 40 årene som jeg selv alltid har prøvd å unngå :(

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Når det gjelder ikke-hormonell behandling av psykiske plager ved overgangsalder, så kan de fleste SSRI-preparater forsøkes, og evt ha effekt. SSRI-preparater er det som på folkemunne noe sleivete kalles "lykkepille", altså en type antidepressive medikamenter.
Det er ikke mulig å forutsi hverken virkning eller bivirkning av hvert enkelt preparat for den enkelte pasient, med andre ord så er det ikke slik at en lege (f.eks. jeg) kan si at preparat X sannsynligvis virker bedre og har mindre bivirkninger på akkurat det, enn preparat Y.

Du nevner f.eks. Efexor, hvor du har lest at bivirkningene kan være lik de du hadde med Cipralex. Det kan det, rent generelt sett, men samtidig må det da presiseres at det er langt vanligere å IKKE få slike bivirkninger. Og det er ingen måte å forutsi om du vil få bivirkninger av hverken dette eller andre antidepressiva, enn å forsøke det og se om du får bivirkninger.
Jeg tenker litt at det er da vel ikke verdens vanskeligste og største valg, å forsøke et antidepressivt medikament nå, (hva som helst annet en Cipralex, naturligvis) for det verste som kan skje, er jo ikke verre enn at du kjenner noen bivirkninger, og så slutter med medisinen igjen.
Og hvis du ikke velger / våger å teste ut et nytt medikament, så velger du faktisk i verste fall også vekk muligheten for bedring.

Det blir litt "den som intet våger, intet vinner". Det å kjenne bivirkninger er jo ikke farlig, heller. Det bare tilsier at du ikke tar flere av de tablettene, verre er ikke det.

Det finnes en lang rekke slike SSRI-preparater som kan forsøkes, men jeg har som jeg har prøvd å forklare ovenfor, ingen mulighet til å anbefale det ene fremfor det andre.
Tilfeldige navn er:
Fluoxetin / Fontex
Paroxetin / Seroxat
Sertralin / Zoloft

Så mye du potensielt har å vinne ved å få hjelp med dine plager ved å "treffe" rett medikament, og så lite du har å "tape", i aller verste fall er det jo kun snakk om helt midlertidige bivirkninger, så ville jeg virkelig ha gått noen runder til med fastlegen nå for å forsøke å finne et slikt preparat som både hjelper deg, og som ikke gir bivirkninger. Der er ikke noe i det du skriver her, som tilsier at ikke det skulle være mulig.

Håper informasjonen er til nytte. Lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn