Høyt stoffskifte

Spørsmål

Hei!
Jeg fødte sønn nr 2 i januar og merket symptomer på høyt stoffskifte for tre og en halv uke siden. Blodprøven viste tallet 40. Jeg startet på medisiner for to uker siden, men har merket lite bedring. Var hos doktoren (fastlegen) i går, hvilepulsen var over 100 - startet med betablokker. Jeg har mange symptomer som gjør hverdagen vrien. Klør masse, særlig kvelder og netter. Har også fått et merkelig utslett på armene som kanskje kan skyldes medisiner. Jeg lurer på om behandlingen er riktig? Burde jeg blitt behandlet på sykehus?

Relevante sykdommer/medisiner: For høyt stoffskifte
Medisiner: Neo M 5mg (40 mg i døgnet)
og Inderal ( halv tablett 3 ganger i døgnet)

Kvinne, 26 år

Svar

Hei!

Det finnes en tilstand som har det fine navnet "postpartum tyreoiditt". Det betyr at man får en slags betennelse i skjoldbruskkjertelen etter fødsel - som igjen gir høyt stoffskifte. Det kan være det du har - men den er ofte mild og forbigående - og en verdi av thyroideahormonet fT4 på 40 er høyt og indikerer en kraftig hyperthyreose eller forhøyet stoffskifte.

Det finnes mange mulige årsaker til en slik tilstand, men vanligst er noe som heter Graves sykdom, som er en autoimmun tilstand hvor skjoldbruskkjertelen stimuleres av et stoff som heter TSH reseptor antistoff (TRAS). Dette stoffet kan måles i blodet.

Typiske symptomer er hjertebank, tretthet, svakhet, nervøsitet og irritabilitet, vekttap, svetting, diare og menstruasjonsforstyrrelser.

Jeg mener at pasienter med forhøyet stoffskifte på et nivå som du har skal behandles hos spesialist på sykehus, men fastlegen din kan også behandle deg i samråd med spesialist.

Den første behandlingen som du har fått er såkalt tyreostatika, altså et medikament som skal motvirke den forhøyete produksjonen av hormoner. Det kan ta litt tid før denne medisinens virkning inntreffer, og i mellomtiden er det fornuftig å behandle med betablokker for å kontrollere pulsen.

Kløe og utslett er ikke noe typisk symptom, la legen vurdere dette for å se om det er noe annet eller om det kan ha sammenheng med behandlingen.

Ut fra det du forteller er det nok riktig behandlingsmåte, men dosering av medikamenter osv er noe som fastlegen må bestemme evt i samråd med hormonspesialist. Det er imidlertid ikke noen grunn til å legge deg inn på sykehus ut fra det du forteller.

Det kan bli aktuelt å behandle senere med operasjon på kjertelen eller radiojodbehandling for å krympe kjertelen, men foreløpig er ikke det aktuelt for deg.