Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høyt stoffskifte og kosthold

Spørsmål

Hei. Jeg har fått påvist høyt stoffskifte. Jeg har alle symtomene, men ikke diare og vekttap. Jeg vil gjerne legge om kosten i forhold til høyt stoffskifte og vite hva jeg må holde meg unna. Jeg veier 73 kilo og er 168cm. Så jeg vil ta av noen kilo. Håper det er noe litteratur/kokebøker du kan henvise til.
Har ellers ingen sykdommer.
Takk for svar.Relevante sykdommer/medisiner: Betablokker.

Kvinne, 50 år

Svar

Hei!

Høyt stoffskifte, også kalt hypertyreoidea eller hypertyreose, er en tilstand hvor skjoldbruskkjertelen skiller ut for mye av stoffskiftehormonene trijodtyronin (T3) og tyroksin (T4). T3 og T4 regulerer de fleste av kroppens celler sin aktivitet. Når det er økt produksjon av disse hormonene vil aktiviteten i cellene øke. Den vanligste årsaken til høyt stoffskifte er at kroppens immunsystem begynner å lage stoffer (antistoffer) som stimulerer skjoldbruskkjertelen til å lage for mye T3 og T4. Denne tilstanden kalles Graves sykdom eller Basedows sykdom. Graves sykdom er nokså vanlig, særlig blant kvinner. 1-2 %; av alle kvinner og 0,1-0,2 %; av alle menn har sykdommen. Høyt stoffskifte kan også skyldes en godartet eller ondartet svulst i skjoldbruskkjertelen, betennelse i skjoldbruskkjertelen, stort inntak av jod, overdosering med tyreoideahormoner eller en svulst i hypofysen. Som du nevner kan diaré og vekttap (ofte til tross for god matlyst eller økt matinntak) være symptomer på høyt stoffskifte, i tillegg til slapphet, uopplagthet, rask puls, hjerteklapp, menstruasjonsforstyrrelser, svetting og manglende toleranse for varme, uro og irritabilitet, skjelving eller søvnproblemer. Hos noen blir også skjoldbruskkjertelen forstørret (struma).

Du skriver ikke om du er under behandling eller er behandlet for høyt stoffskifte. Når man har høyt stoffskifte er behandlingen hovedsakelig av medisinsk karakter; medikamenter, radioaktivt jod eller kirurgi. Av disse foretrekkes oftest medikamentell behandling selv om den strekker seg over noe lengre tid (1-2 år) enn de to andre. Men dette er avhengig av hva som forårsaker det høye stoffskiftet i utgangspunktet. Mange som har vært under behandling for høyt stoffskifte opplever å få lavt stoffskifte i ettertid og må inn i behandling for det.

Det er gjort lite forskning på høyt stoffskifte og kostholdsbehandling. Flere steder oppgis det ulike råd om å unngå matvarer som er toksiske/giftige for skjoldbruskkjertelen og matvarer som stimulerer immunsystemet. Dette er råd som gis i den hensikt at man skal hjelpe kroppen med å regulere produksjonen av antistoffer som stimulerer skjoldbruskkjertelen til utskillelse av for mye T3 og T4. Ingen av disse rådene er velbegrunnet nok til at jeg finner det ansvarlig å anbefale deg dette, siden man ikke vet nok om langsiktige konsekvenser av et slikt kosthold. Jeg har dessverre heller ikke hørt om kokebøker spesielt for personer med denne tilstanden. Det viktigste og mest riktige du kan gjøre er å følge retningslinjene for et godt og sunt kosthold. Dette innebærer et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær (minst fem porsjoner á 100 gram per dag) samt grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt samt av salt og sukker. Du kan gjerne velge nøkkelhullsmerkede matvarer. Disse kostholdsrådene er også i stor grad gjeldende når målet er vektregulering.

Norsk Thyreoideaforbund er en forening for personer med sykdommer i skjoldbruskkjertelen. De har egen kontaktgruppe for personer som har høy stoffskifte, se www.stoffskifte.org. Ellers har endokrinologer og kliniske ernæringsfysiologer ved Hormonlaboratoriet på Oslo Universitetssykehus Aker god kompetanse på stoffskiftesykdommer. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med disse instansene dersom du ønsker mer informasjon rundt høyt stoffskifte, behandling og kosthold.

Lykke til!