Høyt ferritin - hva kan det være?

Spørsmål

Selv om jeg har et meget sunt kosthold fikk jeg den overraskende beskjed av vår bedriftslege at jeg hadde forhøyet S-LDL kolesterol på 5,54. Ved ny blodtaking viste det seg at jeg har for MYE jern i blodet - S-ferritin 451.
Hva betyr det? Jeg har forsøkt å finne ut av det, men det eneste jeg finner er problemer når man har for LITE jern. Jeg føler meg veldig trett og er aldri utsovd. Er det noe jeg selv kan gjøre, bortsett fra å slutte å røyke og starte med mosjon. (legens anbefaling)

Dame 51 år

Kvinne, 51 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg synes det du forteller er suspekt på en tilstand som heter hemokromatose. Dette er en tilstand hvor kroppen tar opp for mye jern fra tarmen og dette hoper seg opp og gir symptomer.

Legen din kan stille denne diagnosen ved å måle jernmetningen i blodet ditt; transferrinmetning. Hvis denne også er høy er det stor mistanke om hemokromatose og en gentest kan slå diagnosen sikkert fast. Dette er såkalt primær hemokromatose. Det at du er veldig trett passer godt med en slik tilstand.

Dette er den såkalte primære hemokromatose. Det finnes også en sekundær form, forbundet med overvekt og forhøyede fettstoffer i blodet og noen ganger en tendens til sukkersyke. Det er mulig at dette også er en mulig diagnose. Sist men ikke minst må nevnes muligheten for at du kan ha spist for mye jern i vitamin- og jerntabletter.

Behandlingen for begge typene hemokromatose er blodtapping. Imidlertid har dette best effekt på den primære formen.
Uansett skal du be legen din om å utrede ditt høye ferritinnivå før du slår deg til ro med kun mosjon og røykeslutt (men det er selvsagt også gunstig)