Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høyt blodsukker!

Spørsmål

Hei... Jeg er svært bekymret over min situasjon, jeg er en ung kvinne på 22år, med veldig høyt blodsukker, ingen i familien min har diabetes, men desverre så har jeg klart å pådra meg det, først da legen oppdaget at jeg hadde høyt blodsukker lå det på 8 eller 9 max... legen tok det ikke alvorlig, heller ikke jeg... nå ligger blodsukkeret mitt på 17 fastende og opp til 31 eller...
har det høye blodsukkeret mitt noe å si i forhold til at jeg fote er sint og irritert, har brukt metformin i to dager nå, er kan det bli så ille at jeg må begynne med insulin? hva kan jeg eventuelt gjøre for at blodsukkeret mitt skal synke?
Har gått ned 10 kg i løpet av 2mnd uten å endre noe på kosthold eller aktivitet, har det noe sammenheng med diabetes?
Takk på forhånd for svaretRelevante sykdommer/medisiner: Diabetes, Metfornin tabletter

Kvinne, 22 år

Svar

Hei!!

Takk et viktig og veldig interessant spørsmål!
Du har fått diagnosen sukkersyke (diabetes) i en alder av 22 år, selv om ingen andre i familien har sykdommen. Nå har blodsukkeret blitt så høy at du har begynt med tabletter (Metformin), og du er nå redd for at du må begynne med insulin. I tillegg har du gått ned 10 kg de siste to månedene uten å ha gjort noen endringer i livsstil. Naturlig nok er du bekymret, og lurer nå på hvordan du kan få blodsukkeret ditt ned.

Først vil jeg gi deg litt skryt for at du tar initiativ til å søke informasjon og til å søke hjelp. Det forteller meg at du er motivert til å gjøre noe med situasjonen selv. BRA!

Deretter litt begrepsavklaringer: Det finnes to typer diabetes, type 1 og 2.
Diabetes type 1 er en tilstand med vedvarende forhøyet blodsukker som skyldes mangel på det blodsukkersenkende hormonet insulin. Den skyldes at kroppens immunapparat angriper insulinproduserende celler i bukspyttkjertelen, som etter hvert mister evnen til å produsere insulin. Type 1-diabetes kan debutere i alle aldre, men som regel før 40 år.
Type 2-diabetes er også en tilstand som er karakterisert ved et vedvarende forhøyet blodsukker. Typisk debuterer denne tilstanden etter 40 års alderen, men tendensen de siste årene har vært at denne tilstanden debuterer i stadig yngre alder. Ved diabetes type-2 (aldersdiabetes) er det en kombinasjon av mangel på insulin samtidig som det eksisterende insulinet virker dårlig som forårsaker det forhøyede blodsukkeret. Type 2-diabetes er hovedsaklig en livsstilssykdom. Selv om arv spiller en rolle, er overvekt på grunn av høyt inntak av kaloririk og fet mat kombinert med lav fysisk aktivitet, den klart viktigste årsaken. Siden stadig flere yngre er overvektige, ser man i dag en utvikling der flere yngre får type 2-diabetes. Særlig magefedme er ugunstig. Dessuten, jo mer overvektig du er, jo høyere er risikoen for å få diabetes. Motsatt vil vektreduksjon kunne forhindre utvikling av diabetes, eller sterkt begrense sykdommen.

Type 1-diabetes er en insulinavhengig sykdom, det vil si at en er avhengig av å få tilført insulin. Bukspyttkjertelen er ute av stand til å produsere insulin, og derfor har tablettbehandling som man bruker ved type 2 diabetes, ingen virkning. Type 2-diabetes er i utgangspunktet ikke insulinavhengig. Vektreduksjon er den viktigste behandlingen, og kostholdsendringer og mosjon kan være eneste behandlingen i første omgang. Dersom dette ikke bærer frem, legger man til medikamentell behandling. Det finnes forskjellige typer, og alle medikamenter virker med en gang man starter med dem, men man må prøve seg litt frem før man finner den riktige dosen. Virkningen av medikamentene kan bli dårligere med tiden, og for en del pasienter vil sprøytebehandling med insulin gi bedre kontroll over tilstanden.

Type 2-diabetes er det som regel få eller ingen symptomer i tidlig fase, men noen kan føle seg trette, uopplagte, initiativløse og deprimerte. Etter hvert medfører et høyt blodsukker at det oppstår typiske symptomer som tørste, vekttap, økt urinproduksjon og kløe i underlivet. Det er godt mulig at det er blodsukkeret ditt som også har gjort at du blir fortere sint, og lettere irritert den siste tiden. Type 1-diabetes debuterer som regel ganske plutselig med høyt blodsukker, og symptomer på dette.

Forklaringen på vekttap ved høyt blodsukker er følgende: Sukker er kroppens drivstoff. Sentralt i reguleringen av sukkeromsetningen står hormonet insulin. Insulin bidrar blant annet til at sukkeret kommer seg inn i cellene. Ved mangel på eller dårlig virkning av insulin, kommer ikke sukkeret inn i cellene som da ikke får nok drivstoff. Cellene blir da nødt til å bryte ned fett for å danne en alternativ energikilde som cellene i kroppen kan benytte, og dermed går du ned i vekt.

Det jeg da lurer på er hvilken diabetes diagnose har du fått? Det kan virke som du har fått diagnosen type 2-diabetes ettersom du har begynt med Metformin, men jeg mener det også er en mulighet at du har fått type 1-diabetes. Du skriver ingenting om livsstil og vekt, slik at jeg har ingen mulighet til å vurdere dette over internett. Noen ganger kan det være vanskelig å vite om det dreier seg om type 1 eller 2, men det finnes blodprøver som kan avgjøre det. En blodprøve kan måle hvor mye insulin kroppen din produserer (C-peptidtest), og lave verdier indikerer type 1-diabetes. En annen blodprøve kan påvise såkalte antistoffer mot bukspyttkjertelen (Anti-GAD), og er den positiv tyder det på type 1-diabetes. Hvis du altså har diabetes type 2, så kan du kanskje unngå insulin-behandling eller hvert fall utsette det en god stund ved å være nøye med kosthold og mosjon. Derimot hvis det skulle vise seg at du har type 1, så kommer du dessverre ikke utenom insulin.

Hva er det egentlig som er så farlig med sukkersyke? Diabetes er en tilstand med økt risiko for senkomplikasjoner. Denne risikoen øker betydelig dersom behandlingen er dårlig og pasienten over lang tid har høye blodsukkerverdier. Senkomplikasjonene skyldes skade på blodårer og på nerver. En dårlig regulert diabetes medfører avleiringer og forsnevringer i kroppens små blodårer. Disse forsnevringene fører i sin tur til skader på øyne, nyrer, nerver, føtter, hjerne, hjerte. Risikoen for at slike skader oppstår øker dersom diabetikeren også har høyt blodtrykk, høye fettstoffer i blodet (kolesterol), røyker, er overvektig, er arvelig belastet med økt forekomst av hjertekarsykdom i den nærmeste familien. Således er det totalrisikoen for å få senkomplikasjoner man bør være opptatt av. Det er summen av de risikofaktorene som er nevnt ovenfor, som utgjør din samlede risiko for å få senkomplikasjoner. Derfor er det minst like viktig å behandle de andre risikofaktorene som du måtte ha, som det er å behandle din diabetes.

Så til kjernen i spørsmålet ditt: Hva kan du gjøre?
Hvis det nå er type 2-diabetes du har, så er det MYE opp til deg hvordan langtidsutsiktene dine er. Ved å endre livsstil vil du kanskje kunne reversere hele prosessen og i hvert fall bremse utviklingen. Hvis det derimot skulle vise seg at du har type 1, så er det ikke så mye du kan gjøre for å reversere tilstanden, men de samme livsstilsrådene vil allikevel gjelde.

Vektreduksjon er den viktigste behandlingen ved type 2-diabetes. Det er ikke snakk om å sette deg på noen form for diett eller diabeteskost. Målet er at du skal ha et sunt kosthold. Det betyr flere ting:
- Det er fordel å unngå for store svingninger i blodsukkeret, og anbefales derfor at du har en regelmessig måltidsrytme, gjerne 4-5 måltider om dagen.
- Inntak av melk, fine bakevarer, poteter, ris, pasta og sukker bør reduseres og erstattes med grovere kornprodukter
- Matvarer der sukker inngår som en vesentlig del av innholdet, bør unngås i den daglige kosten
- Inntaket av umettet fett som vi finner bl.a. i fisk og planter, bør økes på bekostning av mettet fett som vi bl.a. finner i kjøtt. Du bør derfor spise mye fet fisk, eller ta tilskudd av tran og fiskeolje.
- Ved overvekt må det totale energiinntaket reduseres
- Du bør spise mer naturlig mat, unngå bearbeidet mat.
- Spis masse grønnsaker, mer belgfrukter, 2-3 frukter om dagen, 1-2 egg om dagen og en neve blandede nøtter.
- Unngå margariner og mye fete meieriprodukter. Velg magert kjøtt, som kylling og kalkun.

Andre livsstilsråd:
- Fysisk aktivitet reduserer blodsukkeret. Mosjon er dessuten nødvendig for å klare å gå ned i vekt. Dersom du til vanlig er lite i aktivitet, kan du for eksempel begynne med halvtime rask gange daglig.
- Sigarettrøyking synes å gjøre insulinet mindre effektivt. Røyking er dessuten en betydelig risikofaktor for å få hjertekarsykdom.

Dette blir selvfølgelig bare noen generelle råd, da jeg ikke vet så mye om deg og din helsetilstand. Jeg vil jo sterkt anbefale deg å ta en skikkelig gjennomgang av dette med fastlegen din. Sammen kan dere også kartlegge hva du spiser og hvor mye du er i aktivitet, og deretter lage en plan. Ut i fra det du skriver virket som du kommer til å ha en tett oppfølging med legen din den nærmeste tiden, og det er jo bra.

Helt til slutt vil jeg komme med en viktig presisering som jeg føler kanskje ikke kom godt nok frem tidligere i svaret mitt. Jeg mener det er en reel mulighet for at du har fått type 1-diabetes. Ut i fra medikamentet du har fått av fastlegen din, virker det som om han ikke har denne mistanken, og det er godt mulig at det er fordi han sitter med flere opplysninger enn det du har gitt til meg. MEN hvis du nå skulle ha type 1-diabetes, så er det en fare for at bukspyttkjertelen er i ferd med å helt miste evnen til å produsere insulin. Metformin vil i dette tilfelle ikke ha noen effekt, og du er da i fare for å få noe som kalles Diabetisk ketoacidose. Dette er en tilstand som kan oppstå hvis blodsukkeret ditt blir altfor høyt på grunn av insulinmangel. I en slik situasjon skjer det store endringer i kroppens forbrenning, bl.a. vil økt og ufullstendig forbrenning av fettvev medføre opphopning av sure stoffer - syre og ketoner. Hvis tilstanden ikke behandles, kan den føre til koma og endog død. Det er på ingen måte meningen å skremme deg. Det er fullt mulig fastlegen din har tenkt på dette, og utelukket at dette kan være en mulighet. Jeg får også et inntrykk av at du nå følges godt opp av fastlegen din nå, men det sier du ingenting om, så jeg kan ikke være sikker.

Mitt råd til deg er derfor følgende:
1. Ta kontakt med fastlegen din og undersøk om han har utelukket muligheten at du har type 1-diabetes.

2. Norges Diabetesforbund har i mange år drevet en egen gratis veiledningstjeneste for personer med diabetes (Diafonen). Gjennom lommelegen blir det vanskelig å gi deg noe mer enn generelle råd. Ta derfor kontakt med Norges Diabetesforbund hvor du umiddelbart vil bli henvist til en individuell konsultasjon. Telefonnummeret er: 815 21 948.

Til slutt vil jeg bare ønske deg riktig lykke til! Håper du vil ha nytte av svaret!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-