Høyfett-diett gir endringer i avføringen

Spørsmål

Hei,

Jeg gikk nettopp over til en forholdvis ekstrem lavkarbodiett. Har siden dette merket en endring i avføringen. Den er nå lys, grøtaktig, fettete og flytende. Såpass flytende at jeg må trekke opp 3-4 ganger for at alt skal gå ned. Hyppigheten er vel uendret, 3 ganger på 4 dager sånn cirka. Dette har pågått i ca 5 dager.

Jeg er 179cm høy og veier 87kg. Har hatt en vektnedgang i "intervaller" i ca 2 år (var 110 kg da). Grunnen til at jeg valgte en ganske ekstrem lavkarbo diett (ketogenisk diett) er fordi jeg er nærme målvekten min og ønsket hurtig vektnedgang. Å redusere inntaket av karbohydrater har jeg gjort tidligere, da har jeg ligget på rundt 100 gram karbohydrater om dagen. Da opplevde jeg ingen endring i avføring. Forøvrig har jeg trent mye de siste 3 månedene, ca 4-6 ganger, 3 økter styrke og 1-3 økter cardio.

Litt om dietten: Næringsmakroene mine er: Karbohydrater 10%, Protein 20-25%, Fett 65-70%. Dvs. Under 46 gram karbohydrater per dag. Fettkildene mine er hovedsakelig nøtter, ost (Brie, Gulost) og fettrikt kjøtt og pølsepålegg (salami og chorizo).

Jeg hadde ikke disse problemene før jeg endret kosthold. Er dette normalt ved en overgang til dietten jeg har beskrevet? Eller avslører dette en sykdom jeg ikke var klar over tidligere? Hvor lenge bør jeg vente før et evt. legebesøk?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du spiser en særdeles fettholdig kost, og det er nok hele forklaringen på avføringsendringene. Med så mye fett som du spiser, kan en forutsi slike endringer i avføringen som du beskriver her. Med andre ord trenger du ikke å oppsøke lege for dette. Det går over når du reduserer på det svære fettinntaket.

Forøvrig går du raskt ned i vekt med så lavt karboinnhold i kosten som du har. Men det er en myte at du må innta så mye fett for at den dietten skal "virke". Det er den reduserte mengden karbohydrater som fører til vektnedgang, ikke det høye fettinntaket. Faktisk vil du gå raskere ned i vekt om du ikke inntar så mye fett. Poenget er lavkarbo, ikke "høyfett".

Jeg er meget klar over at den myten om at en skal / må spise så og så mye fett "for at lavkarbodietten skal virke" lever i beste velgående, men det er altså ikke korrekt. Test det selv, så får du det bekreftet. Og i tillegg slipper du den typen avføring som du forteller om her.

Ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn