Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høyfett-diett gir endringer i avføringen

Spørsmål

Hei,

Jeg gikk nettopp over til en forholdvis ekstrem lavkarbodiett. Har siden dette merket en endring i avføringen. Den er nå lys, grøtaktig, fettete og flytende. Såpass flytende at jeg må trekke opp 3-4 ganger for at alt skal gå ned. Hyppigheten er vel uendret, 3 ganger på 4 dager sånn cirka. Dette har pågått i ca 5 dager.

Jeg er 179cm høy og veier 87kg. Har hatt en vektnedgang i "intervaller" i ca 2 år (var 110 kg da). Grunnen til at jeg valgte en ganske ekstrem lavkarbo diett (ketogenisk diett) er fordi jeg er nærme målvekten min og ønsket hurtig vektnedgang. Å redusere inntaket av karbohydrater har jeg gjort tidligere, da har jeg ligget på rundt 100 gram karbohydrater om dagen. Da opplevde jeg ingen endring i avføring. Forøvrig har jeg trent mye de siste 3 månedene, ca 4-6 ganger, 3 økter styrke og 1-3 økter cardio.

Litt om dietten: Næringsmakroene mine er: Karbohydrater 10%, Protein 20-25%, Fett 65-70%. Dvs. Under 46 gram karbohydrater per dag. Fettkildene mine er hovedsakelig nøtter, ost (Brie, Gulost) og fettrikt kjøtt og pølsepålegg (salami og chorizo).

Jeg hadde ikke disse problemene før jeg endret kosthold. Er dette normalt ved en overgang til dietten jeg har beskrevet? Eller avslører dette en sykdom jeg ikke var klar over tidligere? Hvor lenge bør jeg vente før et evt. legebesøk?

Svar

Hei.

Du spiser en særdeles fettholdig kost, og det er nok hele forklaringen på avføringsendringene. Med så mye fett som du spiser, kan en forutsi slike endringer i avføringen som du beskriver her. Med andre ord trenger du ikke å oppsøke lege for dette. Det går over når du reduserer på det svære fettinntaket.

Forøvrig går du raskt ned i vekt med så lavt karboinnhold i kosten som du har. Men det er en myte at du må innta så mye fett for at den dietten skal "virke". Det er den reduserte mengden karbohydrater som fører til vektnedgang, ikke det høye fettinntaket. Faktisk vil du gå raskere ned i vekt om du ikke inntar så mye fett. Poenget er lavkarbo, ikke "høyfett".

Jeg er meget klar over at den myten om at en skal / må spise så og så mye fett "for at lavkarbodietten skal virke" lever i beste velgående, men det er altså ikke korrekt. Test det selv, så får du det bekreftet. Og i tillegg slipper du den typen avføring som du forteller om her.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-