Høy hvilepuls

Spørsmål

Jeg er 40 år, og jeg har trent mer eller mindre regelmessig i mer enn 20 år. De siste tre årene har jeg drevet på med sykling, og syklet rundt 10.000 km i året. Halvparten er trening, og halvparten er transportsykling. Rundt 80 prosent skjer med lav til middels intensitet. Kostholdet vil jeg betrakte som veldig sunt. Jeg har ingen kjente sykdommer, opplever ingen særlig stress i livet, sover godt osv.

Mitt spørsmål er todelt: For det første har jeg en hvilepuls som jeg aldri har klart å måle til lavere enn 56, noe jeg selv mener er høyt for en person som har drevet med utholdenhetsidrett i så lang tid (jeg har en makspuls på 186). Hva mener du?

For det andre kommer jeg svært sjelden ned i hvilepuls. Pulsen har derimot en tendens til å øke i hvile, og jeg kan gjerne ligge i sofaen og merke at pulsen stiger. Den slår også forholdsvis tungt, slik at det enkelte ganger kan være vanskelig å sovne. Jeg føler meg ikke urolig i slike situasjoner, men pulsen forstyrrer og irriterer. I slike situasjoner ligger pulsen på rundt 80-95 slag, men det kan selvsagt variere noe. Jeg kan også våkne med høy puls.

Jeg opplever videre pulsen som veldig hissig, dvs. at den stiger meget raskt også ved små og korte belastninger, som for eksempel når jeg går opp en liten trapp eller løfter en tung eske opp på benken. Jeg føler for så vidt også at hjertet overreagerer på for eksempel kaffe eller EM i fotball.

Jeg hadde kunnet gi mange flere eksempler på at min puls ofte oppleves som overaktiv, men jeg vil heller påpeke at den eneste gangen jeg føler at pulsen virker helt som den skal være, er under trening. Når jeg starter på en treningsøkt kan pulsen gjerne være litt hissig og høy i begynnelsen, men den roer seg ned etter hvert og oppfører seg deretter som forventet; den stiger raskt ved kraftig belastning, men går like raskt tilbake når belastningen reduseres. Den er ellers jevn og fin gjennom hele treningsøkta, som er mellom 2-4 timer lang.

Så hva er dette? Hvorfor hviler ikke hjertet, og hvorfor føler jeg at det kun responderer slik jeg forventer i forbindelse med treningsøktene?

Mann, 40 år

Svar

Heisann!
Først av alt må du være klar over at det er utrolig mange faktorer som kan påvirke hjerterytmen. Såfremt du er frisk og rask, trenger du ikke å bruke så mye krefter på å gruble på dette. Du er 40 år, veltrent og trener riktig, og da pleier man stort sett å være frisk - men ta deg en legesjekk dersom du føler at du trenger en bekreftelse på dette.

Det finnes mange måter å måle hvilepulsen på, og dersom du målte denne i våken tilstand liggende i senga, vil de nervøse forholdene spille inn. Med dette mener jeg at du er lite fysisk aktiv mens du ligger i senga, slik at det da er nervesystemet som i størst grad påvirker pulsen. Hadde for eksempel noen skremt deg, ville pulsen ha flydd i været. Hvis du derimot syklet det du kunne, ville et børseskudd bak øret ditt antakelig ikke gitt noe særlig mer utslag. Er du en nervøs person? Det er med andre ord både fysisk og psykisk stress som kan regulere dette.

Under fysisk aktivitet reflekterer pulsen metabolske forhold ved utholdenhetstrening (energiomsetning, belastning og behov for oksygen), ved tung styrketrening (pulsen kan øke til 90 prosent under tunge knebøy uten at du egentlig trenger oksygen) reflekterer pulsen endringer av buktrykk og avklemming av blodårer, mens den under hvile og ro altså påvirkes mye av nervøsitet og oppspilthet. Det innebærer at små ting vil kunne gi utslag. Jeg har for eksempel målt min puls under søvn med klokke som registrerer gjennom hele natta, og da varierte pulsen med 30-40 slag – antakelig i takt med bevegelser og drømmer. Hvis du mener at din hvilepuls er på 56 og denne er målt i senga, vil du ikke komme ned til denne ved aktivitet. Hvis du har hørt om syklister med hvilepuls på 30-40, er dette ekstremtilfeller og ikke nødvendigvis sunt dette heller.

I tilfeller hvor du trener, bør du se på hvor raskt du kommer ned i den pulsen du hadde etter oppvarmingen eller rett før du startet på intervallene. Pulsen stiger som regel brått ved all oppstart eller endring av intensitet, for så å stabilisere seg på et platå. Her vil blant annet væskebalanse og hvor mye du svetter under økta spille inn. Kroppstilling på sykkel (oppreist/liggende) vil også gi utslag på 5-10 slag, selv om du tråkker helt likt. Pulsen trenger nødvendigvis ikke å si så mye om din form, selv om man bruker denne som styring. Du har rett i at en lav hvilepuls kan indikere god form – men det trenger ikke nødvendigvis å gjøre det, og en høy hvilepuls trenger heller ikke å bety at man er i dårlig form eller at noe er galt. Du skriver at hjertet kun responderer slik du forventer under trening. Hva forventer du ellers? Bruker du mye tid på å gruble på dette? Mange topputøvere legger bort pulsklokka når de lærer kroppen sin å kjenne, men for utrente og ved oppstart kan pulsklokka være et fint hjelpemiddel – og det er viktig at du ser at det er et hjelpemiddel og ikke noe mer. Det er vanskelig å si hva som er normalt og hva som er unormalt, fordi variasjonene er relativt store. Hvordan er hverdagen din ellers? Stresser du mye på jobb? Hvis du grubler mye eller ikke er helt frisk, er dette forhold som kan påvirke pulsen. Ut fra mitt ståsted høres det ikke det du beskriver unormalt ut, men dersom det er slik at det plager deg, kan du allikevel ta en helsesjekk for å få luftet tankene dine. Pulsen kan nemlig øke ved infeksjoner, sykdom, stress etc. Jeg har erfart såpass store variasjoner i begge retninger når det gjelder puls og trening/hvile, og sett at det er mange som ville falle inn i din kategori uten at det har vært noe unormalt.
Håper at dette var et greit nok svar.
Lykke til med treningen videre og forstsett det gode arbeidet.
Mvh Stian