Hovne lymfeknuter

Spørsmål

Hovne lymfeknuter

Jeg er en jente som alltid vært veldig aktiv, men i de siste mnd følt meg veldig trøtt og slapp. Plagene startet i sommer, begynte da å få hovne lymfeknuter under armen og i lysken. De er røde, hissige og smertefulle. De kommer og går men har noen mer eller mindre hele tiden. De er rett og slett plagsomt. Lurer på hva det kan komme av??? Kvir meg litt til å gå til lege men bør jeg??
Kan si at jeg sluttet med p-pillene før sommerferien. Har regelmessig menstruasjon.
Ser fram til svar

Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !
Lymfeknuter kan hovne opp av forskjellige årsaker. De er en del av kroppens immunsystem, og "skal" hovne opp når man har en infeksjon i nærheten av der lymfeknutene ligger. F.eks. en infeksjon i foten kan gi hovne lymfeknuter i lysken.
Når dette er forklaringen, vil de vanligvis gå tilbake av seg selv gradvis, når infeksjonen er over.

Videre kan de hovne opp ved forskjellige "systemiske" sykdommer, bl.a. forskjellige levkemityper og lymfekreft.
Jeg har ingen holdepunkter for å si noe om sannsynligheten for at du har dette, og dette er også rimelig sjeldne årsaker til hovne lymfeknuter.
MEN:
Når du nå har hatt hovne lymfeknuter siden i sommer, flere steder på kroppen, og i tillegg føler deg veldig trøtt og slapp, så skal du helt definitivt gå til lege NÅ og ikke vente lenger. Dette for å finne ut årsaken til det, og isærdeleshet for å evt utelukke alvorlige diagnoser som nevnt ovenfor.

Det at de er "røde, hissige og smertefulle" kan tale i retning av et eller annet som har med infeksjon å gjøre, men intet er på noen måte sikkert i så måte. Og det er ihvertfall ikke normalt med så langvarige symptomer som du beskriver, kombinert med trøtthet og slapphet.

Så kom deg til legen, og lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-