Hovne bein

Spørsmål

Er plaget av hovne ben. Spesielt det venstre. Føler det som "vondt" selv om det ikke er "vondt" sånn i det daglige. Det er vondt psykisk, og hvis jeg går med sokker og litt kort bukse, så lurer de fleste på hvorfor det blir så store merker etter sokkene mine. De siste gangene jeg har vært hos legen, har jeg nevnt det, og fått svært liten forståelse. De sier...drikk the, eller bruk en trang strømpe... Er dettte riktig ? Jeg er dessuten overvektig ( veier ca. 110 kilo. ) er for tiden uten arbeide.... er 50 % ufør etter en ryggoperasjon for 8 år siden, og har ifølge legen alt for høyt blodtrykk.
Skal jeg bare godta at mine bein må være slik, hovne og "vonde" ??

Kvinne, 43 år

Svar

Hei!

Hovne bein kan ha flere årsaker, men vanligvis skyldes det dårlig sirkulasjon i bena, gjerne på grunn av at klaffene i blodårene ikke er som før. Dette kan være en aldersforandring eller også skyldes overvekt. Hjertesykdom kan forårsake hovne bein, og har man overskudd av væske i kroppen av andre årsaker kan man få hovne bein.

Det er nok fornuftig å bruke elastiske strømper som du får kjøpt på apoteket for å unngå hevelse, men det kan også suppleres med vanndrivende medikamenter eller naturmidler (noen typer te er vanndrivende, hør på apoteket).

Hvis du har høyt blodtrykk kan legen din se over medisinene dine og vurdere om vanndrivende kan brukes som blodtrykksmedisin slik at du får dobbel virkning også på beina.