Hostet i 2 mnd

Spørsmål

Jeg har hatt hoste og brystsmerter i over 2 måneder nå, jeg brukte å ha hosten på natta men nå har jeg den som regel på formiddagen og det varer i kanskje 20 min så går det bort, dette skjer som regel hver dag, jeg hoster opp slim i denne perioden, det har jeg også gjort i 1 måned ca. Smertene er ikke voldsomme, de kommer og går overalt i brystområdet, skifter side og så videre. Pusten er ikke veldig tung, når jeg trener merker jeg ingenting, det å endre liggestilling kan endre på problemene, dette varierer. Hvorfor går ikke dette over, betyr dette legebesøk nå? Det har vært lignende hoste i mange familiemedlemmer, hos de har det gått over. Jeg har aldri røyket eller lignende og er 21 år.

Svar

Hei.

Du har nå vært syk og hostet i 2 mnd, og du lurer på hvorfor det ikke går over, og om du bør til legen nå.
Jeg synes at du skal gå til lege nå, etter så langvarig hoste. Det kan jo være en svært langvarig luftveisinfeksjon, eller kanskje flere etter hverandre, men det kan jo også tenkes at du f.eks. har elementer av astma e.l. Det er en av de tingene legen din skal utrede deg for nå.
Hvis hosten din skyldes f.eks. astma, vil du kunne ha nytte av inhalasjonsmedisiner. Dersom du ikke har noe slik, men bare langvarig tørrhoste etter en luftveisinfeksjon, så har man tidvis nytte av reseptpliktig hostedempende medisin for å redusere den irritasjon det er av luftveiene, å hoste så mye. Ta det opp med legen. God bedring!