Hoste

Spørsmål

Hei!

Jeg har en datter på 21 mnd., som siden august 2003 har vært plaget av slim i bronkiene.
På høsten fikk hun bronkitt, og har siden, på og av, vært plaget av hoste.
Hun startet i barnehage denne høsten, og siden hun ikke har blitt bedre har vi tatt henne ut.

Barnelegen mener hun skal ta kortikosteroider, for det er "astma", men "ikke det som vi vanligvis tenker på som astma".
Han mente lungene kunne ta skade av at hun gikk med hoste nesten hele tiden, selv om slimet satt veldig høyt, og hun ikke en gang er i nærheten av å ha bronkitt.
Hvis det er så alvorlig at hun må ha kortikosteroider, stusser jeg på at ingen av de fire forskjellige barnelegene som har undersøkt henne i de siste to ukene, har kommentert hosten uavhengig av når vi har nevnt det.
Vi bor i Spania, og er vant til at vi kan få antibiotika og kortison uten egentlig å ha blitt tilstrekkelig utredet av lege.

Er det noen annen behandlingsmetode som kan brukes mot vedvarende hoste?
Kan det være allergi?
Hvilke medisiner bør hun evt.ta?
Vi har gitt henne slimløsende ei uke, og hun hoster ikke så mye om natta nå som før. Hun hoster mest om dagen og morgenen, spesielt hvis hun løper/er aktiv.

På oss virker det uansvarlig å gi henne sterk medisin uten videre utredning.

Mann, 27 år

Svar

Hei !

Dere har nok fått høre en del "tull" i denne forbindelse, virker det på meg som. Kommentarer: "Det er astma, men ikke det som vi vanligvis tenker på som astma". Dette er nonsens. Astma er en diagnose og en sykdom man enten har eller IKKE har. Der finnes forskjellige varianter av astma, men enten har man det eller så har man det ikke. Hvorvidt deres datter har dette, kan jeg selvfølgelig ikke si noe om, uten å undersøke henne.

"Lungene kunne ta skade av at hun gikk med hoste hele tiden": Tøv.

Om kortikosteroider:
Det er dessverre en kjensgjerning at der finnes leger bl.a. i Sør Europa, som gir pasienter kortikosteroider på feil grunnlag. Dette gjøres antagelig fordi man kan få en midlertidig / "tilsynelatende" bedring av symptomene.
Skadevirkningene av å bruke steroider på feil indikasjon, er mange: Bl.a. kan evt infeksjoner forverres, og de systemiske effektene på kroppen er også mange og tildels mulig alvorlige.
Gitt på riktig grunnlag, er det imidlertid en viktig og meget effektiv medisin.
Man kan f.eks. bruke kortikosteroider i inhalasjon mot astma.
Som du sier, kan man ofte få antibiotika og kortison uten tilstrekkelig legeundersøkelse der du bor. Dette er jo svært uheldig, slik du selv påpeker.
Man oppnår bl.a. resistensproblemer med bakteriene, og derfor har f.eks. Spania en helt annen bakterieflora med antibiotika-resistente bakterier enn det vi har her, pga denne antibiotikamisbruket.

Når det gjelder deres datter, så legger jeg merke til at du sier at hun har hostet til og fra siden august. NB: Det er noe annet enn å hoste hele tiden.
Det behøver ikke å være noe som helst galt med henne, annet enn at hun har fått gjentatte forkjølelser, at den "ene har tatt den andre", slik at periodene imellom forkjølelsene har blitt rimelig korte. Husk på at vi hoster vanligvis i flere uker etter at en forkjølelse er over og man er blitt frisk, dette er helt normalt. En typisk forkjølelse varer en ukes tid i akuttfasen, hvor man er litt syk, evt har litt feber, rennende nese, hoste osv osv., og deretter synes jeg at man pleier å hoste i 1-3 uker etter dette igjen.
Hvis man i denne perioden får en ny forkjølelse, så vil det jo virke som hun hoster mer eller mindre sammenhengende, og det ser ut som man er sammenhengende syk, uten at man faktisk er det.

Det er ikke noe bekymringsfullt eller uvanlig med å ha en rekke forkjølelser, hvor den ene tar den andre, i den alderen, for nå er hun i en alder hvor hun har et rimelig lite utviklet immunapparat, og skal utvikle dette. Den eneste måten man får "trimmet" opp sitt immunapparat, er ved å gjennomgå en rekke infeksjoner som f.eks. forkjølelser.

Det som er mye mer interessant enn selve hosten, (og dette er viktig) er almentilstanden, om hun er aktiv og på godt humør og trives, om hun har normal apetitt og om hun legger på seg og vokser i normalt tempo. Det er disse tingene som teller. Hvordan er det med din datter på dette feltet ? Hvis disse tingene fungerer greit, så er hosten faktisk vesentlig mindre interessant.
Hvis hun imidlertid ikke har lagt på seg i normalt tempo, og ikke ser ut til å ha det godt og trives og evt har betydelig nedsatt apetitt, evt har pustevansker i perioder, så har man med en syk unge å gjøre.

Jeg legger merke til at du sier at hun ikke hoster så mye om natta nå lenger.
Det er bra. Kanskje hun er i ferd med å bli bedre ? Slimløsende medisin som du har gitt henne, er ihvertfall ikke skadelig, og det kan jo være det har virket også.

Når det gjelder hvilken medisin hun bør bruke, så kan jeg ikke være konkret er, fordi det avhenger helt av tilstanden og hva jeg evt hadde funnet ved en grundig undersøkelse av henne. Jeg ville ha lyttet på lungene, tatt blodprøver bl.a. CRP, senkning og antistoffer for mycoplasma og clamydia-lungebetennelse, samt hvite blodlegemer og blodprosenten. Mitt viktigste "instrument" for å undersøke henne, ville ha vært mitt "totalinntrykk" av henne, i form av aktivitetesnivå / almentilstand.
Var jeg i tvil, ville jeg ha bestilt et røntgenbilde av lungene hennes.
Disse undersøkelsen kan du selvfølgelig få gjørt i Spania også.

Hvis ikke disse undersøkelsene hadde gitt meg noen holdepunkter, og hun hadde virket syk på meg, så ville jeg ha tatt blodprøver og/eller prikktest på huden for å undersøke mhp allergi.

Så jeg håper du forstår at jeg ikke kan foreslå en behandling, uten å undersøke henne. Da ville jeg jo ha fremstått som en av de legene du snakker om som skriver ut medisiner uten å ha utredet pasientene skikkelig.

Jeg kan imidlertid helt klart fraråde å bruke antibiotika og /eller kortison uten at hun er skikkelig legeundersøkt og utredet. Da kan du gjøre henne en skikkelig bjørnetjeneste.

Spansk helsevesen er på sitt beste aldeles glimrende og minst like godt som vårt, men der er dessverre en del slendrian også, som du muligens kan ha opplevd. Jeg vet ikke hvor god du er i spansk, men dette med hva man konkret får ut av en legeundersøkelse, handler 80% om kommunikasjon, hvor alle språkets fine nyanser taes i bruk, av både pasient og lege.
Jeg spekulerer litt på om noe av problemene du har opplevd, kan ligge der.
Jeg tenker derfor at jeg antagelig vil anbefale dere å oppsøke en norsk lege i Spania, hvis ikke dere er for langt vekk fra dette. I Sør-Spania, spesielt på middelhavskysten, er det jo en masse norske legesentre.

Hvis din jente nå begynner å virke bedre, så kan du imidlertid trygt se det an litt etter litt, men hvis magefølelsen din sier at jenta di ikke er frisk, og du føler at du ikke får hjelp der du er, så synes jeg at du burde unne henne en tur til "heimlandet" hvor vi har en litt annen behandlings- og utredningskultur enn der du er nå. Det er jo ikke lange biten fra Spania og hjem i disse dager, tross alt, så hvis hun ikke blir bedre og du selv har en magefølelse av at noe er galt, så ta deg en tur hjem.

Håper dette kan være til nytte for deg og din datter !