Hoste ved anstrengelse

Spørsmål

Mann, 57 år, trimmer regelmessig, litt over 1 time pr. dag i snitt. Er maskinist og har arbeidet i maskin hele mitt yrkesaktive liv.
For et par år siden fikk jeg hoste når jeg brukte trimsykkel og det virket som om jeg ikke fikk nok luft ned i lungene. Måtte liksom ta ordentlige "magadrag". Trimmet likevel som vanlig selv om det var mer slitsomt. Merket ikke dette så mye når jeg var ute og gikk, hurtig gange i ca. 1,5 timer. Dette forsvant utpå våren og ble nesten borte inntil neste høst /vinter da det kom tilbake. Gikk til lege i fjor vår, men ingenting ble funnet. Var også i lungerøntgen og heller ikke da ble det funnet noe. Hadde da ventet så lenge på time at jeg ikke hadde hoste lenger. Er ikke noe slim når jeg hoster, bare tørr hoste. Er lite plagsomt i lange perioder, men merker det mest under trening og er noe plagsomt.
Har aldri røkt, men som maskinist har jeg vært utsatt for røyk/støv, eksoslekkasjer osv.
Er egentlig verst når jeg føler at jeg nærmest må "tvinge" luften ned i lungene.
Dette skjer stort sett bare ved trening, men litt tørr hoste kan det være ellers også.

Svar

Hei!

Jeg vil starte med å gi deg ros for at du trimmer over 1 time pr. dag i snitt. Fortsett med det!

Det var helt riktig av deg å oppsøke lege ifjor høst/vinter. Du skriver at ingenting ble funnet, men ikke hvilke undersøkelser, tester og prøver som ble tatt. At lungerøntgen var negativ, var jo positivt. De symptomene du beskriver er ikke uvanlige i din alder. Det kan være at du ikke er i så god form som du en gang var, men det kan også være tegn på sykdom. Jeg synes uansett at du bør få tatt noen prøver og tester dersom de ikke allerede er tatt. Eksempelvis pusteprøve (spirometri), hjerteprøve (EKG), orienterende blodprøver - inkludert blodprosent, jernstatus, stoffskifte, samt nyre- og leverprøver.
Er de ovennevnte tester og undersøkelser normale, kan det være greit med en mer grundig sjekk hos en lungespesialist. Spesielt med tanke på din bakgrunn som maskinist med mulig eksponering for lungeskadelige stoffer. Din fastlege kan henvise deg til lungespesialist, og evt. arbeids-EKG dersom du har opplevd smerter/ubehag i brystet under anstrengelse.

Håper dette var nyttig for deg.

Vennlig hilsen Odd-Magne Fjeldstad - lege.