Hoste dag og natt!

Spørsmål

min mormor ba meg om å sende inn dette: hun har problemer med hoste. ingen vet hva det er. hun renser halsen med salt vann som hjelper litt.hun hoster dag og natt. hva kan vi gjøre? vi har besøk lege. de visste ikke hva det var!

Kvinne, 14 år

Svar

Hei!

Det er nok ikke mulig for meg å fortelle hvorfor mormoren din hoster uten å ha undersøkt henne og tatt nødvendige blodprøver og røntgenbilder.

Jeg kan si litt generelt om hoste:
Hoste er en refleks som er svært viktig for immunforsvaret. Det er hosten som bringer opp igjen forurensning og smittestoffer fra lungene og holder dem så rene som mulig.

Svært mange er plaget av hoste, og den vanligste årsaken er nok en irritasjonstilstand etter en luftveisinfeksjon på grunn av virus, man kan ha plagsom tørrhoste i mange mange uker etter dette.

Røykere kan ha en plagsom morgenhoste med mye slim. Røykere er vant til å hoste, men hvis hosten endrer seg og blir annerledes bør man kontakte lege, da dette kan være symptomer på mer alvorlig sykdom, feks. lungekreft.

Hoste kan skyldes astma, hjertesvikt, visse medisiner, lungebetennelser, syreoverskudd, lungekreft og fremmedlegemer. Noen ganger kan hosten være psykisk betinget, men dette er vanskelig å påvise.

Når legen vurdere hosten må han gjøre en full kroppslig undersøkelse, og selvfølgelig lytte på lungene (selv om dette sjelden gir diagnosen). Det er viktig å vite om pasienten har feber, om hosten er tørr eller "fuktig", om det er farge på slimet som kommer opp. Han må vite om det er noe som gjør hosten verre eller bedre, hvor lenge den har vart, om pasienten røyker eller er eller har vært utsatt for støv.

Det er deretter naturlig å ta en del generelle blodprøver og spesielt infeksjonsprøver. Hvis diagnosen ikke er opplagt bør det også tas et røntgenbilde av lungene. Noen ganger er det nødvendig å gå videre med en CT-undersøkelse av lungene.

Jeg synes mormoren din skal gå til legen sin igjen og forklare hvor stort problem denne hosten er for henne. Hvis legen har en ide om hva årsaken er kan han kanskje hjelpe henne med behandling, hvis ikke må det kanskje gjøres flere undersøkelser.